У початок

У вересні бензинова маржа на НПЗ Tupras обвалилася на 20%

За підсумками вересня компанія Tüpraş повідомила про збільшення маржі з виробництва дизпального на своїх НПЗ, тоді як рентабельність виробництва реактивного палива й бензину зменшилася порівняно з серпнем.

Маржа з виробництва дизельного палива покращилася на 3% у вересні, але знизилася на 58% у річному обчисленні, досягнувши 14,8 дол./барель. Маржа на реактивне паливо зменшилася на 5% у порівнянні з серпнем і на 63% у річному вимірі до 12,2 дол./барель. Водночас маржа з виробництва бензину впала на 19% порівняно з попереднім місяцем і на 54% у річному обчисленні, досягнувши 11,3 дол./барель. Маржа на мазут була зафіксована на рівні -13,3 дол./барель. За той же період середня ціна на нафту Brent становила 74,3 дол./барель.

У той час як маржі скоротилися в річному обчисленні через ефект високої бази минулого року, спостерігається покращення показників на місячній основі, зазначають аналітики Tacirler. Рентабельність продукту продовжує коливатися в межах середніх показників за 5 років.

На рівень рентабельності виробництва певною мірою вплинула динаміка продажів нафтопродуктів на внутрішньому ринку. За перші сім місяців 2024 року продажі дизельного палива в Туреччині зменшилися на 1,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склали 14,6 млн тонн. Продажі авіапалива зросли на 6% порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 3,2 млн тонн. Продажі бензину зросли на 17,4% в річному обчисленні, досягнувши 2,7 млн тонн, тоді як продажі зрідженого газу знизилися на 7%, впавши до 2,4 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти