У початок

У травні росія майже подвоїла експорт нафти з чорноморських портів у Євросоюз

Експорт сирої нафти з російських портів у Чорному й Азовському морях збільшився у травні 2023 року порівняно з квітнем на 4,1% — до 4,972 млн тонн. Про це свідчать дані дослідження Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і Моніторингової групи BlackSeaNews, пишуть «Порти України».

Раніше повідомлялося, що експорт сирої нафти рф з портів Чорного моря у березні 2023 року поставив рекорд — 5,566 млн тонн. Це значно перевищує показники будь-якого з попередніх місяців, починаючи з квітня 2022 року. Тоді це рекордне збільшення відбулося за рахунок експорту до країн, що не входять до ЄС, G7 та інших, що підтримали нафтове ембарго, яке діє з 5 грудня 2022 року. Ці країни імпортували у березні 91,4% загального обсягу російської нафти з портів Чорного моря, зростання склало 2,7 раза. На рейдову перевалку поблизу Греції (і надалі до ЄС) було експортовано лише 8,6% загальних обсягів.

У квітні 2023 року експорт сирої нафти зменшився порівняно з попереднім місяцем на 14,2% — до 4,822 млн тонн.

«Але ми не поспішали робити висновки про зміну тенденції, тому що в російських портах у Чорному морі стояли під завантаженням багато танкерів. І як виявилося, це було слушним. У травні 2023 року експорт сирої нафти рф з портів Чорного моря знову збільшився і склав 4,972 млн тонн. Збільшення до попереднього місяця склало 193,9 тис. тонн, або 4,06%», — ідеться у публікації.

Аналітики вказують на те, що це зростання відбулося за рахунок експорту до країн ЄС — переважно на рейдову перевалку в Лаконійській затоці біля узбережжя Греції.

«Обсяги цього зростання вражають: в квітні порівняно з березнем 2023 зростання склало 325,1 тис. тонн, або 68,2%. У травні 2023 року порівняно з квітнем зростання експорту російської сирої нафти до країн ЄС через рейдову перевалку склало 752,4 тис. тонн, або 93,9%», — зазначають дослідники.  

Загалом до країн ЄС, переважно через рейдову перевалку біля берегів Греції, у травні 2023 року було експортовано 1,5 млн тонн російської нафти. Такі обсяги спостерігаються вперше з жовтня 2022 року. На цьому тлі експорт російської нафти до інших країн з 5 млн тонн у березні зменшився до 3,9 млн тонн у квітні й до 3,4 млн тонн у травні.

«Тобто ситуація виглядає ніби так, що трейдери російської нафти і власники танкерів зрозуміли й упевнилися, що схема обходу ембарго через рейдову перевалку біля Греції діє без перешкод. Можна прогнозувати, що якщо не вживати дієвих заходів щодо цієї ситуації, це призведе до подальшого зростання обсягів російської нафти на рейдовій перевалці в Лаконійській затоці. Тим більше, що останнім часом там фіксується прибуття танкерів з російською нафтою з Балтійського моря», — підсумовується у дослідженні.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних і персональних санкцій проти росії й білорусі у зв’язку з повномасштабним російським військовим вторгненням в Україну. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти і з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія й Австралія, встановила цінову «стелю» на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з росії за ціною, вищою за $60 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти