У початок

У TotalEnargies назвали умови зупинення імпорту російського СПГ у Європу

TotalEnergies припинить імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з росії у Європу, якщо проти нього буде введено санкції, але єдиної позиції в Євросоюзі щодо таких обмежень поки немає, заявив глава компанії Патрік Пуянне.

«У нас є довгострокові контракти, частина з них із постачанням у Європу. Більшість із них… із 5 мільйонів тонн, законтрактованих довгостроковими угодами, близько 3-4 млн — із постачанням у Європу. Є при цьому положення про форс-мажор, що означає: якщо Європа вирішить накласти заборону на імпорт російського СПГ, то ми скористаємося положенням про форс-мажор і припинимо постачання СПГ з росії», — сказав Пуянне під час телеконференції з інвесторами й аналітиками.

«Але, звичайно, все ще існують суперечки з цього питання... прогрес не дуже великий», — додав він, підкресливши відсутність єдиної позиції в Брюсселі про введення ембарго на імпорт СПГ з росії до Євросоюзу.

У березні агентство Bloomberg повідомило з посиланням на документ, що міністри енергетики Євросоюзу обговорюють можливість урядам країн-членів тимчасово забороняти російським експортерам заздалегідь резервувати потужності інфраструктури, необхідні для постачання СПГ. Це дозволило окремим державам ЄС заборонити російські постачання скрапленого газу без введення нових санкцій.

Глава TotalEnergies пояснив, що запровадження санкцій потребує єдиної позиції всіх країн-членів. Разом із тим законодавство, яке обговорюється сьогодні в Євросоюзі, «швидше більше полягає у спробі регулювати здатність російських гравців бронювати потужності регазифікаційних терміналів у Західній Європі». Причому йдеться про майбутні потужності, додав він. «І якщо так, то це не заборона, і вона не впливатиме на нашу позицію», — резюмував Пуянне.

Він додав, що позиція компанії, як і раніше, полягає у дотриманні режиму санкцій, але на цю мить довгострокові контракти на російський СПГ діють і є зобов'язанням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти