У початок

У серпні обсяги перевалки ДП й газойлю у Констанці зросли в півтора раза

В серпні обсяги надходження імпортного дизпального й газойлю у порти Румунії збільшилися на 52% й досягли 409 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Зростанню обсягів перевалки сприяв жвавий попит на внутрішньому ринку Румунії, а також збільшення постачань дизпального на український ринок, який у серпні готувався до підвищення ставок акцизу.

Констанца була єдиним терміналом, куди у серпні надходили морські вантажі з дизпальним і газойлем.

Найбільшою країною-постачальником дизельного пального в Румунію у серпні була Туреччина. Турецькі виробники відновили постачання до Румунії після двомісячної паузи й доправили 185 тис. тонн дизпального й газойлю. У серпні паливо у Констанцу надходило з трьох турецьких заводів. НПЗ STAR відвантажив 114 тис. тонн продукту, Tupras Izmit Refinery — 39 тис. тонн, Tupras Aliaga Izmir Refinery — 32 тис. тонн. Варто зазначити, що термінал заводу Turpas в Ізміті є великим отримувачем російського дизпального й газойлю. У липні й серпні на терміналі було розвантажено відповідно 166 тис. тонн і 96 тис. тонн російських дистилятів, які надходили з новоросійська, висоцька й туапсе.

Другим за обсягами постачальником дизпального в Румунію морським шляхом був Кувейт. Наприкінці серпня супертанкер On Phoenix доставив у Констанцу 109 тис. тонн дизпального виробництва НПЗ Al-Zour.

У серпні в Румунію вперше надійшло дизпальне з Лівії. Партія продукту обсягом 21 тис. тонн, що була відправлена з термінала Zawya Refinery, надійшла у Констанцу в першій декаді серпня.

Серед інших постачальників варто виділити Грецію (32 тис. тонн), Італію (31 тис. тонн), Єгипет (18 тис. тонн), Болгарію (8 тис. тонн) та Ізраїль (4 тис. тонн).

У серпні з Румунії в Україну постачалося дизельне пальне виробництва дев'яти країн. Основний обсяг припав на паливо виробництва Туреччини (93 тис. тонн), Греції (43 тис. тонн) й ОАЕ (30 тис. тонн). Також українські компанії імпортували з Румунії дизпальне виробництва Італії, Кувейту, Саудівської Аравії, Оману, Румунії й Індії.

За вісім місяців обсяги перевалки дизпального й газойлю у портах Румунії зросли на 12%, до 2,85 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти