У початок

У «Нафтогазі» назвали збитковим транзит російського газу в Європу

Через українську газотранспортну систему в Європу надходить близько 14 млрд кубометрів газу на рік, тоді як річне споживання газу європейськими країнами становить близько 350 млрд кубометрів.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов в інтерв'ю виданню Le Figaro, передає «Бізнес.Цензор».

«Україна завжди заявляла, що хоче бути надійним партнером для Європи. Єдина причина продовження виконання контракту з «газпромом» полягала в забезпеченні енергетичної безпеки країн Центральної Європи, які дуже залежать від російського газу», – розповів Чернишов.

Він пояснив, що саме тому Україна продовжила постачати газ у Словаччину.

«Ви будете здивовані, якщо я скажу вам, що кошти, які отримує «Нафтогаз» за цей транзит, менші від його вартості», – зауважив він.

«Цей контракт закінчується 31 грудня 2024 року, і ми не маємо наміру укладати новий. Щоб вам було легше уявити масштаб, я вам скажу, що цей транзит становить 14 млрд кубометрів на рік, коли Європа споживає близько 350 млрд кубометрів. Тож ми не говоримо про критичний обсяг», – додав Чернишов.

Крім того, з його слів, запаси газу наприкінці зими становлять 65%.

«Я не передбачаю дефіциту «блакитного» палива в Європі 2025 року, оскільки LNG й інші види газу стають більш доступними», – підсумував він.

Як повідомлялося, Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу в Європу після 2024 року, але припустили інші домовленості з цього питання.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти