У початок

У лютому Star відновив імпорт російської сирої нафти

Постачання флагманської російської сирої нафти Urals у Туреччину досягли чотиримісячного максимуму в лютому після того, як нафтопереробний завод Star, що належить азербайджанській нафтовій компанії Socar, відновив закупівлі цієї суміші, свідчать дані й повідомлення чотирьох джерел у галузі.

Як повідомляє Reuters, постачання російської нафти морським транспортом підпадають під ембарго Європейського Союзу, а ціну обмежено Заходом до $60 за барель через війну москви в Україні.

«Збільшення експорту російської нафти у Туреччину, яку росія вважає дружньою країною попри членство Анкари в НАТО, може стати на заваді спробам Заходу ослабити фінансову могутність кремля й ослабити його військові зусилля в Україні», — пише агентство.

Очікується, що доходи росії від експорту нафти зростуть у березні, оскільки падіння фрахтових ставок і високий попит підштовхують ціни на російську нафту до західної межі на рівні $60 за барель.

Згідно з даними відстеження суден Refinitiv Eikon, минулого місяця до турецьких портів було спрямовано 860 тис. тонн сирої нафти марки Urals, порівняно з 620 тис. тонн у січні й 370 тис. тонн у грудні.

Згідно з даними і галузевими джерелами, наприкінці січня після місячної перерви постачання російської нафти на НПЗ STAR із потужністю 200 тис. барелів на день (б/д) відновилися й досягли 100 тис. тонн у січні й щонайменше 300 тис. тонн у лютому.

Socar Trading, яка керує постачанням НПЗ, відмовилася від коментарів.

2022 року, коли Європа різко скоротила імпорт енергоносіїв з москви, попит на нафту марки Urals у Туреччині був високим. Його пікові постачання в серпні-жовтні досягали від 1,3 млн тонн до 1,4 млн тонн на місяць, включаючи 700 тис. тонн на місяць, призначених для НПЗ Star.

Збільшення постачань сирої нафти марки Urals в Туреччину, ймовірно, підніме ціну на російську суміш, змусивши Індію й Китай, які вже спостерігали рекордно високий імпорт нафти з росії, конкурувати з Туреччиною за обсяги російської нафти, кажуть трейдери.

Доходи москви від експорту нафти в січні впали на 40% порівняно з аналогічним періодом торік, повідомило Міністерство фінансів росії, оскільки російська нафта продавалася зі знижками $15-20 за барель Китаю, Індії й Туреччині, а її транспортування також коштувало $15-20 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти