У початок

У І кварталі «роснєфть» вдвічі збільшила чистий прибуток

Найбільший російський нафтовидобувний концерн «роснєфть» повідомив, що його чистий прибуток, який належить акціонерам, у І кварталі збільшився більш ніж удвічі, до 399 млрд руб. ($4,41 млрд), порівняно з попередніми трьома місяцями завдяки збільшенню виторгу й основного прибутку.

Він також повідомив, що його основний прибуток (до сплати відсотків, податків та амортизації) зріс у січні-березні на 42,4% порівняно з останнім кварталом 2023 року, до 857 млрд руб..

Стабільний чистий прибуток «роснєфті» різко контрастував зі збитками 2023 року обсягом майже $7 млрд її місцевого конкурента, газового гіганта «газпрому», це його перший річний збиток з 1999 року.

«роснєфть», на частку якої припадає близько 40% російського видобутку нафти, зуміла перевести продажі нафти з Європи в Індію з Китаєм після безлічі західних санкцій, накладених на російські компанії й фізичних осіб після початку розв'язаної росією повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року.

Компанія заявила, що її обсяги перероблення нафти знизилися до 19,9 млн тонн у І кварталі, не надавши жодних порівнянних даних.

Як вважають у компанії, падіння викликане «форс-мажорними обставинами» на нафтопереробних заводах (НПЗ), пов'язаними з технічними роботами.

Україна з початку року посилила атаки безпілотників на російські НПЗ. У москві напади називають терактом.

ігор сєчін, головний виконавчий директор «роснєфті», знову розкритикував російський центробанк за високі процентні ставки.

«Високі відсоткові ставки й обмежена ліквідність, доступна на фінансовому ринку країни, чинять тиск на фінансові показники, що змушує компанію переходити на кредити в альтернативних валютах», — йдеться у його заяві.

У квітні центральний банк росії зберіг ключову процентну ставку на рівні 16% на третьому засіданні на тлі стабільно високої інфляції, яка перевищує цільові рівні банку.

7 червня банк проведе тарифну нараду.

сєчін також зазначив, що витрати на обслуговування боргу зростають і досягли найвищого рівня в цьому столітті у І кварталі. Та він не навів жодних цифр.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти