У початок

У I півріччі Латвія скоротила імпорт і експорт LPG

У I півріччі Латвія скоротила імпорт скрапленого газу на 10%, до 168 тис. тонн, свідчать дані митної статистики Eurostat.

Зменшення імпорту відбулося завдяки скороченню постачань з росії. За шість місяців обсяги надходження російського газу впали зі 175 тис. тонн до 147 тис. тонн. Утім, як видно з оприлюднених даних, попри скорочення відвантажень росія залишалася головним постачальником газу в Латвію.

Падіння обсягів постачань російського газу частково було компенсовано надходженням продукту з Казахстану. Згідно з даними, у січні-червні 2024 року з цього напрямку Латвія імпортувала 8,6 тис. тонн LPG, тоді як торік постачань із Казахстану не було.

Обсяги постачань LPG з Литви практично не змінилися у I півріччі й становили 10,6 тис. тонн проти 11 тис. тонн у січні-червні 2023 року.

Експорт скрапленого газу скоротився лише на 3%, до 114 тис. тонн. Головним напрямком експорту була Литва, у I півріччі у цьому напрямку було відвантажено 33,5 тис. тонн LPG, це на 6% менше порівняно з січнем-червнем 2023 року.

Постачання в Польщу у I півріччі зросли з 15 тис. тонн до 17,4 тис. тонн.

Обсяги продажів скрапленого газу в Україну з Латвії впали з 38,1 тис. тонн до 10,7 тис. тонн. Скорочення постачань стало наслідком посилення контролю за походженням нафтопродуктів українською енергетичною митницею. На думку аналітиків Консалтингової групи «А-95», це могло стати однією з причин скорочення обсягів перевалки російського газу на латвійських терміналах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти