У початок

У Франції дозволять продавати паливо зі збитками, щоб стримати інфляцію

Уряд Франції планує тимчасово скасувати заборону для роздрібних торговців продавати автомобільне паливо за ціною, нижчою від собівартості, в рамках зусиль, спрямованих на зупинення інфляційного тиску на домогосподарства, заявила прем’єр-міністр країни Елізабет Борн газеті Le Parisien. 

Відновлене зростання цін на колонках цього літа ускладнило спроби уряду приборкати споживчу інфляцію, і міністри закликали паливну й харчову промисловість скоротити свою маржу.

Компанія TotalEnergies збільшила ліміт цін на пальне до кінця року, тоді як деякі мережі супермаркетів провели акції з продажу бензину за собівартістю.

Але заборона на продаж палива за ціною, нижчою від собівартості, що датується 1963 роком, не дозволяла дистриб’юторам знижувати ціни далі, сказала Борн, оголосивши, що заборону буде знято на «кілька місяців».

«Завдяки цьому безпрецедентному заходу ми отримаємо відчутні результати для французів без субсидування палива», — сказала вона в інтерв’ю, опублікованому 16 вересня.

Елізабет Борн відкинула ідею уряду знизити податки на пальне, посилаючись на необхідність скорочення державного дефіциту й боргу, водночас заявивши, що великі компанії повинні зіграти свою роль.

Міністр фінансів Бруно Ле Мер заявив у четвер, що висока норма прибутку від нафтопереробки є джерелом занепокоєння і, можливо, потребує вирішення урядом.

Щодо цін на продукти харчування, Борн сказала Le Parisien, що з листопада компанії повинні будуть вказувати на етикетках, коли вони змінюють розмір продукту.

Так звана «шринкфляція», коли продукти продаються в меншій кількості без будь-якого зниження ціни, стала джерелом суперечок у роздрібній торгівлі продуктами харчування під час стрибка цін торік.

Французька мережа супермаркетів Carrefour оголосила цього місяця, що розмістить вивіски у своїх магазинах поруч із продуктами, які, як виявилося, використовують такі методи.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти