У початок

У Держдепі США прокоментували удари України по російських НПЗ

У Державному департаменті США прокоментували удари української сторони по нафтопереробних заводах (НПЗ) росії. Про це під час брифінгу повідомив речник Держдепу Метью Міллер, передає ЄП.

Журналісти попросили його прокоментувати статтю Financial Times, у якій із посиланням на джерела йдеться, що США нібито закликали Україну не атакувати російські НПЗ.

Міллер відмовився коментувати, чи були такі розмови між представниками США й України, однак зазначив, що Вашингтон не підтримує удари по об’єктах на території рф.

«Наша позиція з самого початку цієї війни завжди полягала в тому, що ми не заохочуємо і не підтримуємо Україну у завданні ударів за межами її власної території», – зазначив він.

Зі слів речника Держдепу, цю позицію США «чітко роз'яснили українському уряду, тому це не те, про що вони не знали б».

Як повідомлялося, минулого тижня Financial Times із посиланням на джерела писало, що США нібито закликали Київ більше не завдавати ударів по російських нафтопереробних заводах та іншій енергетичній інфраструктурі. Нібито це може призвести до ще більшої ескалації й зумовити глобальне зростання цін на енергоресурси.

Своєю чергою радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив, що Вашингтон вимагає від України припинити атаки по нафтовій інфраструктурі росії.

Як повідомлялося, біржові ціни на бензин і дизпальне у росії стрімко зростають через побоювання зменшення виробництва внаслідок ударів українських дронів по найбільших російських НПЗ.

У ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ «пєрвий завод» у калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, спалахнула пожежа.

13 березня новошахтінський НПЗ у ростовській області росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні росії і єдиний НПЗ у ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ «роснєфті», внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «лукойл» у ніжегородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти