У початок

TotalEnergies відмовилася купувати газ з нового російського заводу

Французька компанія TotalEnergies оголосила, що не купуватиме скрапленого природного газу (СПГ) з російського заводу «арктик LNG-2» після того, як він потрапив під американські санкції. Про це повідомляє Reuters.

«Ми ініціювали процедуру форс-мажору відповідно до чинних контрактів і будемо дотримуватися санкційного режиму згідно з нашими принципами поведінки. Тому 2024 року ми не плануємо отримувати скраплений природний газ із проєкту «арктик LNG-2», – цитує Reuters заяву компанії.

Оголошення форс-мажору означає відмову акціонерів LNG-заводу від обов'язків щодо його фінансування і виконання газових контрактів. Після відмови іноземних акціонерів забирати газ у проєкту не буде чинних довгострокових контрактів, але він зможе продавати газ на спотовому ринку.

Ресурсною базою Арктик LNG-2 є родовище газу, розташоване на Гиданському півострові на півночі росії. Проєкт передбачає будівництво трьох ліній з виробництва скрапленого газу потужністю 6,6 млн тонн на рік кожна. Загальна потужність заводу планувалася на рівні 19,8 млн тонн LNG і до 1,6 млн тонн газового конденсату на рік. Учасниками проєкту є російський «новатек» (60%), а також французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC, а ще японський консорціум Mitsui і Jogmec (всі – по 10%).

2 листопада 2023 року Міністерство фінансів США включило «арктик LNG-2» у санкційний список.

21 грудня 2023 року стало відомо, що російський «новатек» – найбільший акціонер «арктик LNG-2» – розіслав своїм клієнтам повідомлення про форс-мажор щодо майбутнього постачання газу з цього заводу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти