У початок

Тиск США на російську нафту призводить до зростання «темного флоту» під прапором Габону

За даними морської розвідувальної фірми Windward AI, кількість кораблів, що плавають під прапором Габону, зростає, оскільки США посилюють перевірку інших країн, пов’язаних із суднами так званого темного флоту, повідомляє Bloomberg.

Згідно з даними Windward, кількість суден, які перейшли під прапор африканської держави, зросла уп’ятеро минулого місяця порівняно з середньомісячним показником за 2023 рік. Це означає, що на кінець січня під прапором Габону було понад 100 суден «темного флоту», порівняно з лише 20 у лютому 2023 року.

«Реєстр прапорів Габону почав набирати популярності як прапор зручності, пропонуючи зацікавленим сторонам легкий і дешевий притулок», − сказав в інтерв’ю Амі Даніель, головний виконавчий директор і співзасновник Windward AI. Це крок, спрямований на те, щоб залишитися подалі від уваги регуляторів, додав він.

Останніми місяцями США і їхні союзники посилюють обмеження цін на експорт російської нафти, націлюючись на трейдерів і фірми, що допомагають перевозити сиру нафту вище порогу, в рамках зусиль протистояти вторгненню москви в Україну. Регулятори також посилили перевірку кількох країн, чиї суднові реєстри зазвичай асоціюються з незаконною діяльністю, сказав Деніел.

«Судна під прапорами Ліберії, Сент-Кітс і Невіс і подібних регулятивні органи активно переслідують, що робить їх менш привабливими для поганих акторів», − сказав він. Відповідно до звіту Windward AI, у четвертому кварталі 2023 року трьома державами-прапорами для суден «темного флоту» були Панама, Ліберія і росія.

За даними Windward AI, майже 50 суден, які минулого місяця змінили прапор на Габон, перейшли під прапор Ліберії і Панами й належали компаніям, що базуються в росії. Усі судна повинні бути зареєстровані в державі прапора, яка потім забезпечує дотримання міжнародних морських правил, відповідно до законів ООН.

Так званий «темний флот» − група суден, які характеризуються непрозорою власністю і використанням оманливих практик, таких як відключення систем відстеження − швидко розширився після вторгнення росії в Україну 2022 року. Обмеження США на російську й іранську нафту, а також попередні обмеження на венесуельські вантажі, створили бурхливу торгівлю цими старими суднами, що працюють поза наглядом Заходу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти