У початок

Скраплений газ різко здорожчав на кордоні

Також є російською мовою

Вартість скрапленого газу в Польщі й Росії суттєво зросла 12-13 січня. Про це enkorr повідомляють учасники ринку.

Так, на спотовому ринку Польщі 13 січня СВГ торгувалося в діапазоні $565-608/т, що майже на $50/т вище за рівень 11 січня. «На Argus Open Market (торговельний майданчик, який має вирішальне значення на ринку Польщі, — ek.) з кінця року ціни були стабільними, зараз щодня по +$25/т», — повідомив представник трейдингової компанії з Києва.

За його словами, з кінця листопада ціна в Польщі планомірно знижувалась, і зараз із настанням морозів попит у Східній Європі активізувався.

Ще більше підвищення зафіксовано на біржових торгах у РФ. «Сумарно за 2 дні ціна зросла на 7 тис. рублів», – поділився інформацією трейдер, який спостерігає за торгами. Таким чином, нетто-зростання склало близько $80/т.

Динаміка вже позначилася на вартості контрактів на постачання газу в Україну. Так, 13 січня вартість спотових партій на прикордонних російських ГНС склала близько $620/т, що на $15-20/т вище за рівень, зафіксований днем ​​раніше.

Нагадаємо, що ціни на спотові постачання в Україну з РФ – базовий чинник впливу на котирування Argus daf Ukraine, до якого прив'язані терм-контракти «Тенгізшевройла» і «Лукойлу». У свою чергу, польський ринок формує котирування Argus daf Brest, яке є ціноутворюючим при постачанні в Україну газу «Роснафти» й білоруських виробників.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти