У початок

СВГ почав дешевшати в гурті

Також є російською мовою

Гуртова вартість скрапленого газу за тиждень з 15 по 22 січня знизилася на 200-800 грн залежно від регіону. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Прайси трейдерів поки не поспішають опускатися, однак ціни реальних угод уже пішли вниз. На зниження цін, зокрема, вплинуло відновлення аукціонів «Укргазвидобування» 21 січня. Так, робоча вартість ресурсу в Київській області 22 січня на умовах самовивозу становила 19 900-20 000 грн/т, що майже на 700 грн нижче від цін минулого тижня. У Харківській області гуртовики вже готові продавати ресурс за 19 600 грн/т, у Полтавській – за 19 800 грн/т, хоч додатковий дисконт можливий.

Трейдери визнають, що торгівля йде вкрай мляво. «Зрозуміло, всі чекають, поки цінник впаде глибше», – каже один із продавців у Київському регіоні.

У західних областях, за словами опитаних, пропозиція ресурсу не дуже велика, що обумовлює більш високі ціни. В середньому по регіону звучать пропозиції невеликих партій по 20 800-21 000 грн/т. «Авантаж» пропонує в Хмельницькому ресурс за 21 200 грн/т.

При цьому продавці відзначають активну торгівлю в Коростені, де ресурс відпускається шляхом прямого переливу з залізничних ємностей в автомобільні цистерни. Вартість СВГ з використанням незаконної технологічної схеми – 19 200-19 300 грн/т.

Трейдери одноголосно прогнозують подальше зниження цін. Тримачі TERM-контрактів, передбачаючи перелив ринку на початку січня, посунули свої відвантаження на кінець місяця. Очікується, що підвищені обсяги почнуть надходити в Україну з наступного тижня. На тлі триваючого падіння роздрібних продажів це може призвести до профіциту в лютому і кумулятивного ефекту в зниженні ціни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти