У початок

Суд повернув «Прикарпатзахідтранс» у державну власність

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Фонду держмайна щодо визнання права власності за державою на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», що розташована на території України.

Про це повідомляє прес-служба Фонду.

Нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» був побудований за часів СРСР для прокачування дизельного палива з РФ і Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту до Європи, зокрема, до Угорщини. Проєктна потужність магістралі – 3,5 млн т на рік.

Після проголошення незалежності він мав перейти у державну власність України. Однак багато років цим активом користувалася російська компанія «транснєфтєпродукт».

Із 2011 року велися судові справи, які мали на меті повернути трубопровід у державну власність. Спочатку Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу. Але 2017 року він змінив своє рішення й визнав право власності за дочірнім підприємством «транснєфтєпродукту».

2017 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності. За даними НАБУ, в основі нового рішення суду був завідомо неправдивий висновок інженерно-технічної експертизи.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський своїм указом у лютому 2021 року ввів у дію рішення РНБО, яким доручено вжити невідкладних заходів для повернення майна нафтопродуктопроводу «Прикарпатзахідтранс» державі.

Після цього суд заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», яким керувала компанія «Прикарпатзахідтранс», пов'язана з оточенням Віктора Медведчука. Майно цієї компанії, включно з дизпальним у трубопроводі, передано в управління державній «Укртранснафті».

Одночасно з розслідуванням правоохоронних органів Фонд держмайна зробив чергову спробу повернути актив у державну власність. 2021 року Фонд подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою цей актив.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти