У початок

Історію з «північним потоком-2» відтерміновано – ексголова PGNiG

Історію з «північним потоком-2» не закінчено, а поки що відтерміновано, оскільки рф – дуже непередбачувана сторона, а німці дуже суперечливо коментують ситуацію навколо газогону. Про це заявив ексглава найбільшої польської газової компанії Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) Пйотр Возняк, повідомляє «Економічна правда».

Як зазначає П.Возняк, на цьому етапі запуск «північного потоку-2» не відповідає енергетичному законодавству ЄС – постачальник природного газу й оператор газопроводу не можуть бути однією юридичною особою. Німецький регулятор енергетичного сектору сертифікує оператора газопроводу, який має бути повністю незалежним – організаційно і фінансово. 

Тому коментарі канцлера ФРН, що «він стримав сертифікацію оператора газопроводу «північний потік-2», не тільки суперечать енергетичному праву ЄС, але і є недоречними, оскільки процедура сертифікації у ЄС виходить за межі урядових повноважень. У будь-якому разі така сертифікація взагалі не може відбутися, бо суперечить енергетичному праву ЄС», – сказав Возняк.

За його словами, запуском «північного потоку-2» росія хоче повністю ізолювати Україну від транзиту газу. «Якщо припустити, що їм вдасться запустити цей газопровід, то технічно зупинити транзит газу через ГТС України можна протягом трьох діб.

Росіяни, з мого досвіду, можуть повністю проігнорувати будь-який контракт на транзит газу, навіть якщо йдеться про контракт на транзит до 2024 року. Вони просто його порушать, не турбуючись про наслідки для себе і не беручи до уваги декларації Ангели Меркель (колишньої канцлерки ФРН – ред.), яка запевняла про гарантії, які їй дала російська сторона, збереження транзиту газу українською ГТС до 2024 року включно», – додав він.

Як відомо, президент Польщі Анджей Дуда закликав посилити санкції проти рф, і зокрема проти її енергосектору. За його словами, одним із кроків має стати демонтаж уже побудованого газопроводу «північний потік-2».

Раніше Сполучені Штати запровадили санкції проти оператора «північного потоку-2» у відповідь на визнання рф «незалежності» контрольованих терористами територій «л/днр». 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 22 лютого заявив про зупинення сертифікації «північного потоку-2». Газогін, що належить однойменній «дочці» «газпрому», було побудовано для транспортування російського газу безпосередньо в Німеччину в обхід України.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти