У початок

США закликали Індію купувати в росії нафту в межах цінової «стелі»

Сполучені Штати розраховують, що Індія купуватиме в Росії нафту в межах цінової «стелі» на цю сировину, встановлену колективним Заходом. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки (СНБ) Білого дому Джон Кірбі.

«І ми, зрозуміло, сподіваємося, що у разі з Індією вони продовжать купувати нафту в межах «стелі»,  — сказав представник Білого дому, коментуючи придбання Нью-Делі палива у москви.

Кірбі визнав, що йдеться про рішення, які належить приймати самій Індії.

«Ми не кажемо іншим державам, як вибудовувати свої двосторонні відносини [з іншими],  — стверджував співробітник РНБ.  — Тому я не говоритиму за уряд Моді. Але ми сподіваємося, що вони продовжуватимуть купувати в межах «стелі», оскільки цей [західний механізм] працює, має вплив у плані забезпечення стабільної пропозиції, але також не дозволяє [президенту росії владіміру] путіну наживатися на таких постачаннях», — додав Кірбі.

5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго Євросоюзу на морські постачання нафти з рф. Країни «Великої сімки» (G7), ЄС і Австралія запровадили «стелю» цін на російську нафту, що постачається морем, на рівні $60 за барель для підпорядкованих їм суден і територій.

З 5 лютого 2023 року аналогічні обмеження почали діяти на постачання нафтопродуктів із рф. Граничну вартість було визначено на рівні $100 й $45 за барель залежно від категорії нафтопродуктів. Для зміни цих обмежень потрібна згода всіх держав ЄС і членів G7.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти