У початок

США скорочують постачання CПГ в КНР і Японію на користь Європи

Постачання американського скрапленого природного газу на азіатські ринки скорочуються в міру нарощування постачань у Європу. Про це свідчить митна статистика найбільших споживачів CПГ – Китаю і Японії, пише «Інтерфакс».

Зокрема зазначається, що Європа демонструє спроби скоротити залежність від російського газу за рахунок альтернативних постачань, зокрема CПГ із США.

При цьому його постачання в Китай практично припинилося. І якщо несподівану відсутність американської сировини у січневій статистиці можна було пояснити разовим збоєм, пише Інтерфакс, то лютневе зведення підтвердило об'єктивність цього тренду.

Згідно з китайською митною статистикою, у січні 2022 року Пекін не отримав жодної партії американського СПГ, у лютому прийшов один танкер. У січні й лютому 2021 року із США було отримано приблизно 13 партій СПГ – загальним обсягом 0,9 млн тонн.

Постачання американського СПГ в Японію за три місяці 2022 року впали більш ніж удвічі — до 1,25 млн тонн з 2,72 млн тонн за перший квартал 2021 року. Постачання російського СПГ в Китай за перші два місяці цього року зросли на 40% — до 722 тис. тонн. Експорт у Японію зріс за квартал на 12% — до 2,143 млн тонн, зокрема на 11% у березні — до 710 тис. тонн.

Сумарно за два місяці Китай скоротив імпорт СПГ на 15% — до 9,494 млн тонн, Японія за перший квартал зменшила закупівлі на 12% — до 20,4 млн тонн.

Зазначається, що в росії великотоннажний СПГ виробляють заводи «сахалін-2» (співвласники «газпром», Shell, Mitsui, Mitsubishi) і «ямал СПГ» (учасники – «новатек», TotalEnergies, китайські CNPC і SRF).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти