У початок

США переглянуть план щодо обмеження цін на російську нафту – Bloomberg

Офіційні особи США були змушені згорнути план з обмеження цін на російську нафту через скептицизм інвесторів і зростання ризиків на фінансових ринках. Про це з посиланням на Bloomberg повідомляє «Бізнес.Цензор».

Замість того, щоб придушити нафтові доходи кремля, запровадивши суворе обмеження цін, яких дотримувався б широкий «картель покупців», США і Європейський Союз, ймовірно, погодяться на більш м’яке контрольоване обмеження за вищої ціни, ніж передбачалось. Зі слів джерел, обмеження зобов’язалися дотримуватися лише країни «Великої сімки» й Австралія.

Джерела агентства зазначають, що Південна Корея також у приватному порядку повідомила G7, що планує виконувати вимоги. Чиновники G7 прагнуть також залучити Нову Зеландію і Норвегію. Але ясно, що Індія й Китай – найважливіші торговельні партнери росії – не братимуть участі, повідомляють джерела.

Згідно з попередньою версією плану США, який ініціювала міністр фінансів Джанет Йеллен, розглядалося обмеження ціни в діапазоні від 40 до 60 доларів за барель, причому деякі чиновники прагнули зберегти цей ліміт якомога ближче до нижчого рівня для досягнення ключової мети – скорочення грошового потоку росії.

Але зараз офіційні особи, які беруть участь у планах, обговорюють верхню межу цього діапазону і навіть вищу ціну, хоча деякі чиновники ЄС вважають, що це дасть кремлю змогу продовжувати отримувати значні доходи від продажів.

Утім, як зазнається, обмеження нафтових цін для росії все ще розробляються.

У вересні рф отримала від продажу нафти приблизно $15 млрд. Учора нафта марки Brent продавалася за ціною близько $96 за барель. У березні, невдовзі після вторгнення рф в Україну, вона коштувала понад $139.

Середня ціна марки Urals (основна стаття російського експорту) становила $63 за барель протягом останніх трьох років. Станом на кінець минулого тижня вона сягнула в середньому близько $74.

Очікується, що верхню межу ціни буде оголошено до 5 грудня, коли набудуть чинності санкції ЄС щодо страхування, брокерських послуг і фінансової допомоги, пов'язані з транспортуванням російської нафти міжнародним клієнтам.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти