У початок

Спотова ціна на газ у Європі перевищила $2 300/тис. куб. м

Спотова ціна на газ у Європі перевищила планку $2 300 за 1 тис. куб. м, передає «Інтерфакс-Україна».

Вартість найближчого (вересневого) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures удень у четвер досягла $2 311 за 1 тис. куб. м, при тому, що торги стартували з позначки $2 200.

Ціни на газ у Європі зростають через обмежені можливості транспортування газу «північним потоком». Його потужність скоротилася вп'ятеро через порушення графіка обслуговування обладнання відправної станції морської магістралі – компресорної станції «портова». На ній встановлено газоперекачувальні агрегати компанії Rolls-Royce, газотурбінний бізнес якої перейшов до Siemens. Через санкції Канади з ремонтної бази Siemens Energy в росії вчасно не повернулася одна турбіна. Тим часом настав час капітального ремонту інших двигунів як через напрацювання міжремонтного пробігу, так і в зв'язку з поломками.

Європейські котирування також стимулюють зростання цін на СПГ в Азії.

З 13 серпня до кінця місяця на щорічну профілактику зупиниться частина потужностей норвезького родовища Troll і установки для підготовки газу Kollsnes. Добувні потужності зменшаться на 20 млн куб. м газу.

Крім того, у Мексиканській затоці має розпочатися сезон ураганів (його пік зазвичай припадає на період з середини серпня до середини листопада), що може обмежити змогу експорту американського СПГ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти