У початок

«Сокар» збільшить постачання дизпального в Україну

Азербайджанська нафтова компанія Socar у травні розпочала програму зі збільшення постачань нафтопродуктів в Україну. Про це enkorr повідомило декілька джерел на паливному ринку.

Згідно з даними співбесідників, йдеться про нарощування постачання дизпального до 20 тис. т на місяць.

«Це будуть постачання з Європи, де за них домовляються сокарівські трейдери. Але вони не хочуть афішувати свою активізацію, тому в Україні прийманням і оформленням пального займається партнер, який у подальшому передає пальне українським структурам «Сокару», – розповів один з учасників ринку, побажавши залишитись інкогніто.

За наявними даними, технічним партнером «Сокару» в Україні стала Південна паливно-експедиційна компанія (ППЕК). Згідно з базою даних Opendatabot, компанію було засновано 2016 року в Одесі, директор і бефіціар – Андрій Решетилов. 2022 року її дохід склав 4 млрд грн. ППЕК перебуває у реєстрі великих платників.

З власних джерел enkorr встановив, що 2022 року ППЕК імпортувала 65 тис. т нафтопродуктів, переважна кількість з яких припадає на дизпальне. До травня поточного року компанія імпортувала незначні обсяги, а у травні завезла понад 5 тис. т дизпального, які джерела на ринку називають початком спільної програми із «Сокаром». За першу декаду червня постачання склали вже 3 тис. т і, за прогнозами наших співбесідників, можуть сягнути за результатами місяця 10 тис. т.

«Якщо все буде добре, в липні обсяг може скласти 20 тис. т», – кажуть наші співрозмовники.

Також учасники ринку зазначають активізацію компанії «Сокар Україна» у сегменті торгівлі автомобільними партіями пального, що вони пов’язують із початком збільшення імпортних постачань.

Активізація «Сокару» може переломити негативний тренд у роботі компанії цього року. За 5 місяців 2023 року трейдер імпортував 25,6 тис. т нафтопродуктів, а у квітні-травні взагалі утримався від імпортних постачань дизпального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти