У початок

Socar призупинила постачання російської нафти на завод у Туреччині – Reuters

Азербайджанська державна нафтова компанія Socar призупинила закупівлі російської сирої нафти для свого турецького нафтопереробного заводу. Про це пише Reuters із посиланням на джерела в галузі. Це може свідчити про те, що західні санкції починають стабільно поширюватися за межами Європи й США.

Турецькі нафтопереробні заводи, включно з заводом Socar Star, що випускає 214 тис. барелів на добу (б/д), збільшили закупівлі російської сирої нафти після повномасштабного вторгнення росії в Україну наприкінці лютого. Вони стали більш прибутковими торговельними партнерами для російських виробників, ніж азійські, через близькість країн.

Туреччина не долучилася до угоди про обмеження цін на російську нафту в $60 за барель, тож російські компанії могли продавати нафту в країну без урахування цього обмеження.

Водночас, за даними Refinitiv Eikon, російські потоки в Туреччину почали падати минулого місяця до найнижчого рівня з лютого, і джерело повідомило, що Socar переглядає ситуацію, щоб залишатися в межах західних санкцій. Женевський торговельний підрозділ Socar управляє постачанням сирої нафти для Star.

За даними відстеження суден Refinitiv Eikon, потоки основного російського експортного сорту нафти Urals до Туреччини у листопаді становили 170 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з понад 300 тис. барелів щомісяця з серпня по жовтень.

Згідно з даними, нафтопереробний завод Star у листопаді споживав лише 73 тис. б/д порівняно зі 170 тис. б/д у попередні три місяці, тоді як останню партію для НПЗ Star було спрямовано 20 листопада.

Як повідомлялося, з 5 грудня набуло чинності рішення Ради ЄС про встановлення обмеження цін на російську нафту на рівні $60 за барель. Також до обмеження ціни на російську нафту долучилися країни «Великої сімки».

Після цього прес-секретар путіна дмітрій пєсков заявив, що росія не визнаватиме запровадженої західними країнами «стелі» цін на російську нафту й готує заходи у відповідь.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти