У початок

Словацький НПЗ Slovnaft хоче продовжити отримувати російську нафту

Словацький нафтопереробний завод Slovnaft, що входить до складу угорської групи MOL, має просити ЄС продовжити звільнення від ембарго на імпорт російської нафти, повідомляє Intellinews.

Виняток для Slovnaft діє до грудня через високу залежність Словаччини й Угорщини від російської нафти. Речник Slovnaft Антон Молнар повідомив словацькому суспільному мовнику RTVS, що тепер компанія може переробляти 30% сирої нафти з альтернативних джерел і 70% з росії.

Міністр промисловості й торгівлі Йозеф Сікела на зустрічі чеських дипломатів 28 серпня заявив, що після завершення проєкту TAL-PLUS відкриється шлях до припинення всього імпорту з росії за допомогою трубопроводу «дружба», хоча це може не відбуватися. 

2022 року Чехія імпортувала 56% своєї нафти з росії, або близько 7,4 млн тонн, а решта надійшла з трубопроводу IKL, що з’єднує Чехію з трубопроводом TAL, який транспортує нафту з італійського портового міста Трієст в Інгольштадт (Німеччина).

У травні чеська державна компанія з транспортування сирої нафти й оператор нафтових запасів Mero підписала угоду з акціонерами трубопроводу TAL на розробку трубопроводу. Проєкт розширення TAL-PLUS вартістю 1,6 млрд чеських крон (67,5 млн євро) має бути завершено наступного року до закінчення дії ембарго для Чехії.

Близько 8 млн тонн можна буде закачати в країну через TAL після завершення TAL-PLUS.

У липні Slovnaft заявила, що її дохід 2022 року склав 6,06 євро, а операційний прибуток сягнув 1,06 млрд євро, що в чотири рази перевищує прибуток 2021 року в 250 млн євро. Прибуток Slovnaft після сплати податків становить 416 млн євро, і компанія заявила, що вживає судових заходів проти Словаччини за те, що вона стягнула зі Slovnaft 625 млн євро податку солідарності.

«Ми вважаємо солідарний податок непропорційним і неправомірним. Він був значно вищим за рекомендації Євросоюзу, і жодна з країн навколо не зробила такого радикального кроку», — заявив Молнар у липні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти