У початок

Словацька ZSE і польський Orlen підписали угоду про постачання СПГ

Словацька газова й енергетична компанія SZE підписала угоду з польською енергетичною компанією та імпортером СПГ Orlen про купівлю в останнього скрапленого природного газу. СПГ доправлятимуть переважно зі США на термінал FSRU в литовській Клайпеді.

Група, яка має дві дочірні компанії ZSE Energia та Zapadoslovenska distribucna, розкрила угоду про постачання в заяві, опублікованій у понеділок.

ZSE заявила, що контрактні обсяги покриють близько 30% попиту ZSE Energia протягом року, але вона не надала подробить.

Компанія є другим за величиною постачальником газу в Словаччині.

ZSE повідомила, що постачання на FSRU Independence у Клайпеді обсягом 170 тис. кубометрів відбудуться протягом 2025 року.

У компанії додали, що регазифікований СПГ із Клайпеди постачатимуть до Словаччини через Польщу.

Газ транспортуватимуть через газову мережу Польща–Литва (GIPL) до польської газової системи, а потім відправлятимуть до Словаччини через інтерконектор Vyrava.

В окремій заяві Orlen зазначив, що контракт є прикладом зростаючої співпраці між компаніями із Центральної та Східної Європи, спрямованої на диверсифікацію постачання і зміцнення газової безпеки в регіоні.

За словами Orlen, це буде перший випадок, коли словацька компанія імпортуватиме природний газ із півночі.

Orlen зазначив, що ціна на газ за контрактом буде встановлена комерційно.

Orlen підписав угоду через свій підрозділ PGNiG. У листопаді 2022 року PKN Orlen завершила злиття з домінантною польською газовою компанією PGNiG, яка відповідає за всі постачання СПГ, що надходять на завод у Свіноуйсьце в Польщі та на термінал СПГ у Клайпеді.

Із травня 2022-го Orlen використовує термінал у Клайпеді, де прийняв понад 10 вантажів.

Минулого місяця термінал на базі FSRU, яким керує KN Energies, відновив роботу після того, як деякий час провів на верфі в Данії для проведення технічного обслуговування.

PGNiG Orlen здебільшого отримує контрактні обсяги із США й Катару, а також зі спотового ринку.

Компанія має контракти з Cheniere і Venture Global LNG. Однак останній досі не оголосив про комерційну діяльність на своєму об’єкті Calcasieu Pass.

Раніше Орлен заявив, що 41 корабель прибув 2023 року зі США до Свіноуйсьце в рамках довгострокових і спотових закупівель.

Катар був другим за величиною постачальником із 19 партіями, тоді як по одній партії прибуло з Тринідаду і Тобаго та Екваторіальної Гвінеї.

2022 року зі США надійшло 36 поставок, а з Катару – 18 кораблів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти