У початок

Скорочення імпорту LPG з Литви підвищує ціни в Україні

У березні спостерігається зменшення постачань скрапленого газу до України з литовських ГНС. За даними enkorr, тижневий обсяг розмитнення продукту, що надходить з Литви, протягом місяця зменшився з 2,85 тис. т у січні-першій половині березня до 1,35 тис. т за тиждень з 13 до 19 березня.

Скорочення учасники ринку пов’язують із санкціями, під які потрапляють деякі оператори залізничних цистерн. «Зараз тривають перевірки власників вагонів щодо їх зв’язків із росією. Якщо хоча б 1% компанії належить громадянину росії, литовська залізниця може відмовити у оформленні вантажу», — сказав enkorr представник одного з найбільших постачальників СВГ з Литви до України. З його слів, перевірки почалися в кінці лютого після кількох публікацій у європейській пресі щодо участі країн Балтії у перевалці російських нафтопродуктів до ЄС і України.

Трейдери зазначають, що увага до перевізників призвела до майже повного скорочення залізничних постачань LPG у Литву з рф. Так, за даними enkorr, з 1 до 22 березня газ залізницею не постачався, за 22 і 23 березня було прийнято 258 т, а 25 і 26 березня постачань не було. У лютому росіяни експортували до Литви біля 5 тис. т скрапленого газу, частину якого спрямовували в Польщу.

Зі слів джерела enkorr, через прискіпливу увагу до перевізників на ринку вже почали з’являтися оператори рухомого складу з реєстрацією у Казахстані. Торгівці очікують, що частину обсягів, які раніше імпортувалися до Литви, може бути переорієнтовано до Латвії й Польщі, однак поки що ознак цього процесу не спостерігається.

Скорочення відвантажень уже викликало зростання цін в Україні. Так, на аукціоні «Укрнафти» 23 березня ціна на скраплений газ зросла на 3 200 грн/т, до 33 646 грн/т.

Литва є одним з основних каналів потрапляння російського газу до України у 2023 р.. Майже увесь обсяг імпортується з декларативним зазначенням країни походження Литва або Євросоюз. Нагадаємо, що згідно з даними Eurostat, єдиним каналом постачання імпортного скрапленого газу в Литву є російська федерація. У країні також здійснює виробництво НПЗ Orlen Lietuva у м. Мажейкяй, проте за даними учасників ринку, майже весь газ із заводу йде у систему Orlen, а невелика частина – в Україну.

Як повідомляв enkorr, на початку березня Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України звернувся до парламентів Естонії, Латвії й Литви з закликом відмовитись від імпорту російського скрапленого вуглеводневого газу (LPG).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти