У початок

Shell і BP стануть співвласниками заводу СПГ Adnoc

Чотири міжнародні компанії погодилися інвестувати в наступний експортний проєкт скрапленого природного газу Abu Dhabi National Oil Co, повідомляє Bloomberg.

Shell Plc, TotalEnergies SE, BP Plc і Mitsui & Co. отримають по 10% акцій заводу СПГ в Рувайсі, повідомили джерела на умовах анонімності, оскільки інформація не публічна. Угоди може бути підписано вже наступного тижня, зазначили джерела.

Інвестуючи в Ruwais, енергетичні компанії роблять ставку на довгостроковий попит на природний газ, хоча багато країн мають намір перейти до більш екологічних альтернатив. Попри те, що ціни на паливо знизилися зі стратосферних висот, досягнутих два роки тому, вони залишаються високими, підвищуючи привабливість нових проєктів постачання.

Зараз ОАЕ мають лише 5,8 млн тонн експортних потужностей СПГ, тож це найменший виробник у регіоні. Завод Ruwais потужністю 9,6 млн тонн на рік збільшить свою потужність і стане другим за величиною на Близькому Сході після Катару.

Adnoc вирішив продовжити проєкт Ruwais і підписав контракт на 5,5 млрд доларів США на його будівництво, перш ніж залучити інвестиції від чотирьох міжнародних компаній. Три з них — Mitsui, BP і TotalEnergies — також є партнерами єдиного наявного в ОАЕ заводу з експорту СПГ, розташованого на острові Дас.

Цей проєкт — частина просування ОАЕ на глобальні ринки СПГ як вдома, так і за кордоном. Adnoc нещодавно підписала угоди про інвестування у схожі проєкти в США й Мозамбіку. Газ — одна з кількох сфер, на яких Adnoc вирішила зосередити свої інвестиції у межах розширення угод.

«Ми дуже чітко дали зрозуміти, що зацікавлені в ключових секторах, коли справа доходить до рішень із низьким вмістом вуглецю, відновлюваних джерел енергії, природного газу й хімікатів», — сказав у травневому інтерв’ю Мусаббех Аль Каабі, виконавчий директор з міжнародного розвитку Adnoc.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти