У початок

Січневий імпорт нафти в Індію досяг рекордного рівня

Імпорт сирої нафти в Індію зріс до місячного рекорду в січні після того, як криза судноплавства в Червоному морі затримала грудневе прибуття вантажів з Америки, свідчать дані Reuters.

Згідно з даними, третій у світі найбільший імпортер і споживач нафти також отримав у січні свій перший вантаж венесуельської нафти після більш ніж трирічної перерви, оскільки США послабили санкції проти південноамериканського виробника.

Згідно з даними, імпорт нафти в Індію в січні досяг 5,24 млн барелів на день (б/д), що на 17% більше, ніж у грудні, і на 3,5% більше, ніж за відповідний місяць роком раніше.

Попередній місячний максимум імпорту в Індію становив 5,1 млн б/д у січні 2018 року.

Торгові оцінки вищі, ніж попередні дані Міністерства нафти в четвер, згідно з якими січневий імпорт нафти в Індію досяг максимуму за 21 місяць і становив 21,39 млн метричних тонн (5,1 млн б/д).

«Деякі нафтові вантажі США й Латинської Америки було затримано, оскільки їх було переспрямовано на альтернативний маршрут навколо мису Доброї Надії після кризи в Червоному морі, й ці вантажі прибули наприкінці грудня або в січні», — сказав аналітик LSEG Ехсан Уль Хак.

Представник одного з індійських нафтопереробних заводів (НПЗ) підтвердив, що деякі вантажі, які він мав отримати в грудні, було відкладено до січня.

Незважаючи на те, що далекомагістральні вантажі сирої нафти, в основному з Америки, закуповуються на основі доставки, індійським покупцям довелося платити додаткові збори, оскільки продавці посилалися на положення про форс-мажор після того, як витрати на фрахт і страхування підскочили через проблеми в Червоному морі, повідомило джерело на умовах анонімності.

Згідно з оприлюдненими даними, імпорт російської нафти Індією в січні відновився порівняно з груднем до 1,47 млн б/д, показавши зростання на 10,8%, але частка росії в загальному обсязі знизилася до 28% з 30%, а частка Латинської Америки зросла приблизно до 8% з 6%.

Індійські нафтопереробники звернулися до найближчих постачальників на Близькому Сході, щоб уникнути перебоїв через затримки і компенсувати відволікання російської легкої солодкої нафти Sokol, постачання якої постраждали через проблеми з оплатою і посилення західних санкцій.

Головний нафтопереробник Indian Oil Corp, ключовий покупець російської нафти Sokol, був змушений використовувати свої запаси, щоб компенсувати дефіцит.

Згідно з даними, імпорт з Іраку в січні зріс до найвищого рівня з серпня 2019 року, підвищивши частку близькосхідної нафти в загальному імпорті Індії до 54% з 48% у грудні 2023 року.

Зростання імпорту на Близькому Сході збільшило частку ОПЕК у споживанні Індією приблизно до 54% у січні, хоча середній показник найнижчий за фінансовий рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти