У початок

Саудівський імпорт російського мазуту зріс удесятеро в червні

Саудівська Аравія імпортувала рекордні обсяги російського мазуту в червні, постачивши 910 тис. метричних т, що майже в 10 разів більше, ніж за той самий період минулого року. Про це повідомляє The Cradle.

З початку 2023 року імпорт російського палива в Саудівську Аравію зріс майже вдвічі порівняно з минулим роком. Станом на червень королівство імпортувало 2,86 млн метричних т мазуту, що перевищує 1,63 млн метричних т, імпортованих за весь 2022 рік.

Поряд з багатьма країнами Глобального Півдня, королівство збільшило закупівлі російського палива за зниженими цінами протягом останніх кількох місяців, дозволяючи москві звести нанівець більшість наслідків західних санкцій і обмеження цін G7 на їхній енергетичний сектор.

Ця новина з’явилася трохи більше ніж через місяць після того, як посадовці Саудівської Аравії оголосили про плани скоротити рівень видобутку нафти ще на 1 млн барелів на день (б/д) у липні – зменшення, яке відбулося на додачу до масштабного скорочення видобутку нафти, запровадженого з жовтня минулого року ОПЕК+.

У травні Bloomberg повідомив: «Саудівська Аравія розкуповує мільйони барелів російського дизельного палива, яке Європа більше не дозволяє, одночасно надсилаючи свої власні постачання назад покупцям в ЄС».

Трейдери й аналітики вважають, що королівство впроваджує цю схему, щоб отримати більший прибуток, скориставшись санкціями Заходу.

Індія і Китай — дві інші країни, які скористалися ситуацією, купивши аж 80% нафти, яку москва експортувала в травні.

«У травні 2023 року на Індію й Китай припадало майже 80% російського експорту сирої нафти», — йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), що базується в Парижі.

Експорт російського палива до Африки також стрімко зріс за останній рік, збільшившись майже в 14 разів з початку повномасштабної війни в Україні. До березня 2022 року москва експортувала в африканські країни 33 тис. барелів нафтопродуктів на добу; до березня 2023 року експорт зріс до 420 тис. барелів на добу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти