У початок

Саудівська Аравія може підвищити березневу ціну на Arab Light

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може підвищити ціну на свою флагманську нафту марки Arab Light для Азії в березні після різкого зниження у попередньому місяці, оскільки структура ринку покращилася на тлі підвищених геополітичних ризиків.

За даними чотирьох респондентів, опитаних Reuters, державний нафтовий гігант Saudi Aramco може підвищити офіційну ціну продажу (OSP) на свою середньокислу нафту приблизно на 55 центів за барель у березні.

Aramco знизила OSP на лютневий Arab Light до 27-місячного мінімуму в $1,50 за барель через котирування Оман/Дубай. Учасники ринку й аналітики стверджують, що це скорочення більше відображає слабкі фундаментальні показники попиту й пропозиції, а не передбачає зміну політики ОПЕК+ або боротьбу за частку ринку.

ОПЕК+, швидше за все, вирішить, яким буде рівень видобутку нафти в квітні й далі в найближчі тижні, повідомили джерела в ОПЕК+, додавши, що засідання ключової міністерської групи 1 лютого відбудеться занадто рано, щоб приймати рішення щодо подальшої політики видобутку.

«Цього місяця попит на близькосхідну сиру нафту непоганий», — сказав один із респондентів. Порівняльні показники Близького Сходу консолідувалися в січні, оскільки ескалація конфліктів у Червоному морі змусила судновласників вибрати довший маршрут для транспортування нафти, закривши арбітражні вікна й підтримавши попит на регіональні постачання.

Місячна зміна цінового спреду в Дубаї за перший і третій місяці, який є ключовим показником для Saudi Aramco щодо встановлення своїх OSP, цього місяця становила в середньому $0,93 за барель порівняно з $0,17 за барель у грудні, що відображає поглиблення занепокоєння скороченням пропозиції в найближчій перспективі.

Поки що ситуація в Червоному морі не вплинула на постачання сирої нафти з Близького Сходу в Азію, оскільки більшість нафти доставляється з Перської затоки через Ормузьку протоку.

Що стосується попиту, китайські нафтопереробники активно бронювали вантажі сирої нафти для доставки в березні й квітні, щоб поповнити запаси, фіксуючи відносно низькі ціни та в очікуванні більшого попиту в другій половині 2024 року.

«Китайські нафтопереробники хотіли б збільшити номінацію саудівської сирої нафти, якщо ціни не будуть значно вищими, ніж у інших постачальників», — сказав нафтовий трейдер китайського нафтопереробного підприємства.

Китайські фірми попросили низькі постачання саудівської нафти, завантаженої в січні й лютому.

OSP Saudi Aramco зазвичай випускаються приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлюють тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів нафти, що прямує в Азію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти