У початок

Saudi Aramco стане мажоритарієм нафтохімічної компанії Petro Rabigh

Saudi Aramco підписала остаточну угоду про придбання у Sumitomo Chemical близько 22,5% частки у нафтохімічному комплексі Rabigh Refining and Petrochemical Co. (Petro Rabigh) за $702 млн, сказано у релізі сторін.

Aramco й Sumitomo Chemical (штаб-квартира в Токіо) зараз розпоряджаються по 37,5% акцій Petro Rabigh. Після завершення операції Aramco стане найбільшим акціонером комплексу з часткою участі приблизно 60%, а японська компанія збереже частку участі обсягом 15%. Зазначається, що компанії мають отримати схвалення регуляторів.

Угода є частиною пакета фінансових заходів для покращення фінансового стану Petro Rabigh. Так, усі доходи, отримані Sumitomo Chemical від продажу, буде вкладено у Petro Rabigh. Aramco також надасть підопічній компанії додаткові кошти, внаслідок чого загальна сума додаткових інвестицій у Petro Rabigh становитиме $1,4 млрд. Крім того, Aramco й Sumitomo Chemical домовилися про поетапну відмову від акціонерних позик обсягом $750 млн кожна.

План покращення фінансового стану Petro Rabigh також включає ініціативи з модернізації нафтопереробного заводу (НПЗ).

Petro Rabigh – інтегрований нафтопереробний і нафтохімічний комплекс, розташований на західному узбережжі Саудівської Аравії. Може переробляти до 400 тис. барелів легкої нафти на добу й щорічно виробляти 115 млн барелів бензину, нафти, палива для реактивних двигунів, дизельного пального й мазуту. Потужності нафтохімічної частини комплексу дозволяють щорічно випускати до 2,8 млн тонн поліетилену, моноетиленгліколю, поліпропілену, пропіленоксиду та інших похідних продуктів з нафти, етану й бутану, які постачаються Saudi Aramco.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти