У початок

ЄС заборонить страхування суден, що перевозять російську нафту, – ЗМІ

Євросоюз у рамках шостого пакету санкцій проти росії планує заборонити страхування танкерів, які перевозять російську нафту. Як повідомляє УНІАН, про це пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб і дипломатів ЄС.

Заборона страхування, яка почне діяти через шість місяців, є дуже серйозним ударом, кажуть трейдери і судновласники. Небагато компаній готові транспортувати нафту на незастрахованих танкерах.

Як пише WSJ, судновласники й трейдери використовують два основних види страхування, щоб захиститися від потенційних втрат через розлив нафти й інших небезпек.

Одним із видів є страхування корпусу й обладнання від фізичного пошкодження суден. Це страхування зазвичай купують на ринку Ллойда в Лондоні – міжнародному страховому ринку, члени якого діють як синдикати для страхування і розподілу ризиків різних підприємств, організацій та приватних осіб.

Іншим видом страхування є захист і відшкодування, що охоплює відповідальність третіх осіб. Міжнародна група P&I із клубами-членами в Норвегії, Великій Британії, ЄС та інших країнах надає такий вид страхування приблизно для 95% світового танкерного флоту. Офіційні особи групи заявили, що припинять страхування суден із російською нафтою, якщо ЄС заборонить це.

Зазначається, що заборона страхування, ускладнить для росії продаж нафти в Азію і підвищує ймовірність того, що ціни на нафту залишаться високими або зростуть.

російські чиновники вже прогнозували, що видобуток нафти цього року може скоротитися на 17% через санкції Заходу. Аналітики кажуть, що значну частину родовищ нафти, які росія зараз закриває, буде остаточно втрачено.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти