У початок

ЄС у вівторок спробує попередньо узгодити ліміт цін на газ

Міністри енергетики країн Євросоюзу на позачерговому засіданні 13 грудня спробують попередньо узгодити запровадження тимчасового механізму обмеження стрибків цін на газ у ЄС, йдеться у релізі Ради ЄС.

«Міністри енергетики ЄС прагнутимуть політичної угоди щодо постанови Ради про механізм коригування ринку газу для обмеження ціни на газ у ситуаціях крайньої волатильності», — йдеться в документі.

Раніше у понеділок голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн висловила сподівання, що Євросоюз погодить ліміт ціни на газ у рамках механізму корекції ринку найближчими днями.

Єврокомісія 22 листопада запропонувала створити в Євросоюзі тимчасовий механізм коригування ринку газу як ще один захід для боротьби з енергетичною кризою. Він має стримувати сильні стрибки ціни на це паливо.

ЄК припустила, що механізм може запускатися за одночасного дотримання двох умов: розрахункова ціна місячного ф'ючерсу за індексом TTF перевищує 275 євро за МВт•год протягом двох тижнів (трохи більше $2,8 тис. за тисячу кубів газу при паритеті євро й долара), а спред між ціною TTF і глобальною ціною на СПГ становить не менше 58 євро протягом 10 торгових днів поспіль.

Коли механізм діятиме, угоди за ціною, вищеою від 275 євро, не відбуватимуться.

Нагадаємо, міністри енергетики ЄС уже обговорювали цю пропозицію ЄК на попередній зустрічі 24 листопада, але у них виникли розбіжності. Зокрема, як повідомив голова Мінпромторгу Чехії Йозеф Сікела, країни Євросоюзу сильно розходилися у думках щодо рівня межі ціни на газ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти