У початок

ЄС шукає більше єгипетського СПГ, попри занепокоєння попитом

ЄС прагне підтримувати великі обсяги СПГ з Єгипту, незважаючи на зростаючі ознаки того, що країна найближчим часом може постраждати від чергової газової кризи. І Брюссель, і Каїр також розраховують на потенційне розширення Східно-Середземноморського газового форуму (EMGF), щоб включити країни Північної Африки, повідомляє Energy Intelligence.

Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила на конференції EGYPS у Каїрі, що ЄС визнає «роль Єгипту в зростанні регіонального газового хабу», і зазначила, що нова енергетична платформа ЄС запустить свою «схему спільних закупівель, яка охоплюватиме близько 13,5 млрд кубометрів газу».

Ринки СПГ стануть головною ціллю широкої схеми ЄС, сказала Сімсон і, маючи на увазі Єгипет, додала, що «це важлива можливість для подальшого зміцнення наших енергетичних зв’язків».

Проте внутрішній попит Єгипту на газ неухильно зростає, як показують урядові дані, що означає, що джерела газу в Східному Середземномор’ї в Ізраїлі й на Кіпрі можуть ставати все більш життєво важливими для Єгипту, щоб зберегти свою роль експортера газу й виконати свої внутрішні зобов’язання. Видобуток газу в Єгипті зріс з 6,4 млрд кубічних футів на день у 2020-2021 фінансовому році, до 6,7 млрд кубічних футів на день у 2021-22 роках, але споживання стабільно зросло з 5,7 млрд кубічних футів на день у 2017-18 роках до 6,08 млрд кубічних футів на день у 2021-22 роках. 

Міністр нафти Єгипту Тарек ель-Молла заявив на тій же конференції EGYPS, що Єгипет очікує виробити близько 7,5 млн тонн СПГ цього року відповідно до обсягу виробництва 2022 року, коли він сказав, що 80% свого СПГ експортується до Європи. Чиновник додав, що обидва СПГ-заводи в Ідку йй Дамієтті на узбережжі Середземного моря працюють не на повну потужність і можуть бути розширені.

«Ми ще не досягли 100% потужності на об’єктах», – зазначив він.

Згідно з даними Kpler, експорт єгипетського СПГ в Європу різко зріс після початку повномасштабної війни в Україні,розв'язаної росією, а європейські й азіатські пункти призначення змінили позиції. Обсяги в Європу зросли з 31% від загального експорту 2021 року до 71% торік, а азійські вантажі впали з 69% до 28%.

Попередня угода про постачання СПГ в Європу з Єгиптом, підписана в червні 2022 року, також поширюється на Ізраїль, і тривають зусилля для збільшення експорту ізраїльського газу до Єгипту.

Перспективи експорту газу зі Східного Середземномор’я також залежать від того, який концептуальний варіант обере американська Chevron для розробки другої фази свого родовища Левіафан обсягом 22 трлн кубічних футів, яке може бути об’єднане або не об’єднане з кіпрським газовим родовищем Aphrodite обсягом 4 трлн футів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти