У початок

Роздрібна ціна на автогаз може перевищити 15 грн/л упродовж тижня

Також є російською мовою

Роздрібна ціна на скраплений газ в Україні має потенціал понад 15 грн/л. Такий прогноз озвучили в Консалтинговій групі «А-95».

За даними компанії, вартість газу на аукціонах українських виробників зросла 4 лютого до 23 500 грн/т. «З урахуванням витрат на транспортування і реалізацію вартість автогазу на заправці складе близько 15 грн/л в центральній і східній частині країни, в західних регіонах – близько 16 грн/л», – вважає аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Він зазначає, що український ринок перебуває у збалансованому стані, проте на нього впливають зовнішні чинники. Так, основною причиною здорожчання є зростання попиту на СВГ у Польщі, де він активно використовується для опалення житлових будинків і промислових приміщень.

«Скраплений газ почав дорожчати в Північно-Західній Європі ще в грудні. У січні вдарили холоди – і Польща збільшила закупівлю газу, викликавши зростання цін на своїх кордонах. Сьогодні Україна, яка щільно інтегрована в енергетичний ринок Східної Європи, відчуває ці тенденції на собі», – вважає аналітик.

В «А-95» підкреслили, що в січні українські трейдери помітно скоротили постачання газу на ринок, в результаті чого зростання на ринку країна зустріла без запасів. Таким чином, роздріб може відреагувати на тенденції у гуртовому сегменті ринку більш оперативно, ніж зазвичай.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти