У початок

Російська нафта шукає нові ринки в Африці

Сплеск постачань російської нафти й газойлю з низьким вмістом сірки вразив Північну і Західну Африку протягом останнього місяця, повідомляє Energy Intelligence. Трейдери шукають нові ринки після ембарго ЄС на імпорт продукції з рф, яке набуло чинності 5 лютого.

Однак ця переорієнтація торгових потоків не обійшлася без проблем. Перша партія російської сирої нафти до Західної Африки за більш ніж п’ять років — 600 тис. барелів легкої нафти, яку було завантажено в російському чорноморському порту «новоросійськ» наприкінці січня — стояла за межами порту «Тема» в Гані протягом останніх трьох тижнів, згідно з багатьма торговими джерелами.

Одним із найпопулярніших нових напрямків російського газойлю є Марокко. За даними джерел, які мають доступ до портових даних, регулярні постачання здійснюються з балтійського терміналу «Приморськ» до марокканських портів «Танжер» і «Мохаммедіа» невеликими торговими компаніями, розташованими в Об’єднаних Арабських Еміратах, які майже не були активними на російському ринку до початку року.

Також спостерігалося зростання обсягів російського палива, що надходить до Тунісу, згідно з даними порту, цього місяця мають надійти три партії з «приморська». російська продукція також знаходить ринок в Єгипті й Лівії, свідчать дані.

Західна Африка також нарощує закупівлі російського газойлю. За даними торгового джерела, Сенегал прийняв п’ять російських вантажів у лютому до свого головного порту «Дакар» і має намір отримати подібний обсяг цього місяця. Частину продукції постачає Litasco, женевське торгове відділення «лукойлу», яке працює на ринку Західної Африки більше 20 років, каже джерело.

Litasco також постачає російський газойль до Гани, але отримує оплату золотом, а не готівкою, згідно зі схемою, яку уряд Гани запровадив наприкінці минулого року. Згідно з іншим торговим джерелом, активним у Західній Африці, Litasco доставив 41 тис. метричних тонн вантажу в Дакар минулого місяця і має зробити принаймні ще одну партію в березні.

Доставляти російську нафту в Гану виявилося набагато складніше. Історія навколо Theseus, танкера під прапором Сент-Кітс і Невіс, який стоїть на якорі біля Теми з 24 лютого, складна. Очікувалося, що судно, яке належить компанії Gatik Ship Management із Мумбаї, розвантажить нафту в резервуари для зберігання нафтопереробного заводу Tema, що пропускає 45 тис. барелів на день, який закритий з 2018 року. За непідтвердженими даними, нафту було продано Platon Oil and Gas, українській компанії, яка володіє невеликим нафтопереробним заводом у Гані.

Ганський ЗМІ Joy News стверджував, що бачив офіційну документацію, яка показує, що фрахтувальником судна була Bellatrix Energy, маловідома торгова компанія з Гонконгу, і що початковим портом завантаження був не «новоросійськ», а казахський каспійський порт «Актау».

Звіт неможливо було перевірити незалежно, а компанія Bellatrix, якою керує азербайджанець Білал Алієв і яка протягом останніх шести місяців стала регулярним продавцем російських барелів, не надала коментар. Торговельні джерела, знайомі з Каспійським морем, вказують, що «Актау» може обслуговувати лише невеликі судна й що Каспійське море не має виходу до Чорного моря, тобто немає очевидного шляху доставки нафти до Гани.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти