У початок

російські НПЗ збільшують виробництво на тлі зростання експорту палива

Російські нафтопереробники, бажаючи отримати переваги від хорошої маржі, збільшили виробництво, а компанії експортували більше продуктів нафтопереробки, незважаючи на ембарго ЄС і обмеження цін на нафту, показали дані, наведені двома галузевими джерелами і повідомлені Reuters двома трейдерами.

Те, що москва називає своєю «спеціальною військовою операцією» в Україні, а насправді є повномасштабною війною росії проти України, призвело до ембарго ЄС на російські нафтопродукти й обмеження цін на нафту G7, обидва вони набули чинності 5 лютого.

За кілька місяців після ембарго росія збільшила постачання палива до Туреччини, Азії, Африки, Близького Сходу й Латинської Америки, диверсифікувавши продажі палива.

Торік російські нафтопереробні заводи в березні й квітні масово скорочували нафту під час ремонту, а також через невизначеність ринку. Цього року російські нафтопереробники впевнені, що зможуть розмістити барелі, кажуть трейдери.

Згідно з даними і підрахунками Reuters, у березні, коли зазвичай починається сезонне весняне технічне обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ), пропускна здатність російських НПЗ підскочила майже на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 24,1 млн тонн із 22 млн тонн торік. 

Згідно з розрахунками Reuters, у квітні російські нафтопереробні заводи перевищать 23 млн тонн, виходячи з щоденних оперативних даних, отриманих джерелами, і зростуть приблизно на 17% порівняно з аналогічним періодом торік. 

Загалом у січні-березні цього року російські НПЗ склали майже 70 млн тонн, що більше ніж на 1% перевищує показник за аналогічний період минулого року, показали розрахунки Reuters на основі даних джерел.

У квітні кілька нафтопереробників вирішили відкласти рутинну роботу на заводах на кілька місяців, щоб заробити на хорошій маржі, повідомили джерела.

«Ми вирішили відкласти роботи настільки, наскільки дозволяє інфраструктура, оскільки продажі хороші», — повідомило Reuters джерело з незалежного російського НПЗ на умовах анонімності, оскільки не має права спілкуватися з пресою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти