У початок

росія наказує компаніям скоротити видобуток нафти, щоб досягти цілі ОПЕК+

Уряд росії наказав компаніям скоротити видобуток нафти в ІІ кварталі, щоб забезпечити досягнення цільового показника видобутку в 9 млн барелів на день (б/д) до кінця червня відповідно до своїх зобов’язань перед ОПЕК+, повідомили в понеділок три джерела в галузі.

Раніше цього місяця віце-прем'єр-міністр росії алєксандр новак заявив, що росія скоротить видобуток і експорт нафти додатково на 471 тис. б/д у ІІ кварталі за погодженням з деякими членами Організації нафтових країн і союзними виробниками (ОПЕК+).

росія планує поступово пом'якшувати скорочення експорту і зосередитися лише на скороченні виробництва. новак не забезпечив запланованого рівня видобутку, але видобуток впаде майже до 9 млн б/д у червні, якщо скорочення буде реалізовано за планом.

Джерела, які відмовилися бути названими, оскільки не мають права говорити публічно, сказали, що уряд поставив конкретні цілі для кожної компанії, вказуючи на свій намір виконати свою обіцянку ОПЕК+ зі скорочення видобутку для підтримки міжнародних цін на нафту.

Джерела Reuters заявили, що скорочення виробництва сприятиме сезонному піку технічного обслуговування на нафтопереробних заводах (НПЗ), багато з яких уже скоротили виробництво палива в результаті збоїв і атак українських безпілотників.

Наприкінці минулого місяця новак заявив, що видобуток російської нафти становить 9,5 млн б/д.

Видобуток нафти і газового конденсату в росії скоротився з річного піку в 11,7 млн б/д 2019 року до приблизно 10,8 млн за останні місяці в результаті скоординованих дій з ОПЕК.

росія вирішила не розголошувати статистику видобутку сирої нафти, оскільки вважала великі обсяги даних засекреченими після початку повномасштабної вйни проти України, розв'язаної нею у лютому 2022 року, і яку вона вперто продовжує називати спеціальною військовою операцією. 

Видобуток нафти в росії в квітні, травні й червні впаде приблизно на 3,6%, 4,1% і 4,9% з березня відповідно до обіцянок росії добровільно скоротити видобуток, показали дані, надані джерелами, і розрахунки Reuters.

новак заявив, що росія скоротить видобуток додатково на 350 тис. б/д у квітні, а експорт буде скорочено порівняно з березневим рівнем на 121 тис. б/д. У травні видобуток скоротиться на 400 тис. б/д, а експорт — ще на 71 тис. б/д. У червні всі додаткові скорочення будуть від видобутку нафти.

Це не включає видобуток газового конденсату, типу дуже легкої нафти, який 2023 року становив близько 1,3 млн б/д. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти