У початок

росія може повністю припинити постачати газ у Європу – IEA

Європейські країни повинні підготуватися до «повного припинення» постачання російського газу напередодні зими. Про це виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA, МЕА) Фатіх Біроль заявив в інтерв’ю Financial Times, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Чим ближче ми наближаємося до зими, тим більше розуміємо наміри росії», – сказав Біроль.

З його слів, зменшення постачання газу в Європу російським «газпромом» в останні місяці може мати на меті завадити країнам ЄС заповнити сховища і надати росії додаткові важелі впливу в зимовий період.

«Європа повинна бути готовою, якщо російський газ буде повністю відключено», – сказав виконавчий директор МЕА.

Біроль додав, що за таких умов будуть виправданими заходи, вжиті такими країнами, як Австрія й Німеччина, які запустили старі вугільні електростанції.

Водночас він наголосив, що наразі заходи європейських країн зі скорочення споживання газу недостатньо ефективні.

«Я вважаю, що з наближенням зими будуть усе більш глибокими заходи щодо попиту», – сказав він, припустивши, що європейські уряди можуть вдатися до обмеження споживання газу, якщо росія вирішить ще більше скоротити експорт.

Як повідомлялося, раніше найбільші клієнти «газпрому» в ЄС – OMV з Австрії, Eni з Італії, Uniper з Німеччини та Engie – підтвердили, що російський монополіст обмежив постачання газу за чинними контрактами внаслідок зменшення постачання газу в Європу трубопроводом «північний потік». «газпром» стверджує, що зменшив транзит газу через несвоєчасне повернення компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів після технічного обслуговування у Канаді.

Однак раніше «газпром» припинив постачання газу низці європейських компаній через їхню відмову виконувати вимогу путіна про переведення розрахунків за газ у рублі. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти