У початок

«Роснафта» закриває експорт базових олив в Україну

Також є російською мовою

ТОВ «РН-Мастильні матеріали», профільний підрозділ НК «Роснафта», припиняє відвантаження в Україну індустріальних олив І-20а, І-40а і І-50а. Про це йдеться в листі компанії своїм контрагентам у рамках підготовки до проведення чергового тендеру. Копія документа, датованого 14 вересня 2020 року, є в розпорядженні enkorr.

«Не будуть братися до розгляду оферти на постачання індустріальних масел (І-20а, І-40а, І-50а) виробництва «Башнафта-Новойл», АТ«АНХК» і ПАТ« ЯНОС» на Україну», – йдеться в листі.

Оливи І-20а, І-40а і І-50а в Україні переважно застосовуються як базові.

Учасники ринку олив очікують, що днями «Роснафта» внесе до списку підприємств, продукцію яких заборонено до постачання в Україну, і Новокуйбишевський завод олив і присадок.

«Ми вже отримали повідомлення, що раніше закуплена, але ще не відвантажена продукція також відвантажена не буде», – повідомив керівник великого українського виробництва мастильних матеріалів.

За його словами, раніше, орієнтовно з минулого червня, припинив відвантаження в Україну базових масел другий найбільший російський виробник – «Лукойл».

Щодо моторних олив Україна на 100% залежна від імпорту, оскільки ввозить базові й товарні оливи. Росія – найбільше джерело базових олив: у 2019 році на неї припало 90,5% імпортних постачань (67 тис. т), за 8 міс. 2020 року – 85,7% (43 тис. т).

Після російського ембарго єдиним джерелом імпорту базових олив стануть білоруські НПЗ, хоча їх потужності виробництва недостатньо, щоб перекрити російські постачання.

У 2014 році Росія запровадила ембарго на постачання в Україну широкого спектру моторних олив і мастил, визнавши їх товарами подвійного призначення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти