У початок

Робітники починають страйк на підприємствах СПГ Chevron в Австралії

Chevron стикається з перспективою припинення роботи або навіть загального страйку на другому за величиною заводі скрапленого природного газу (СПГ) в Австралії в Горгоні й на його підприємствах у Вітстоні після того, як у п’ятницю, 18 серпня, відкрилося голосування для профспілкових бюлетенів. Про це повідомляє Reuters.

Австралія – один із найбільших експортерів СПГ у світі разом із Катаром і Сполученими Штатами, і занепокоєння щодо страйку підштовхнули вгору європейські ціни на газ через побоювання, що цей крок розпалить конкуренцію між азіатськими й європейськими покупцями за вантажі. Китай і Японія – лідери зі споживання австралійського СПГ, за ними йдуть Південна Корея і Тайвань.

Минулого тижня орган регулювання праці Австралії дозволив профспілкам проводити «захищене голосування», яке дає працівникам можливість таємно проголосувати, що посилює побоювання, що будь-який потенційний страйк може сповільнити експорт СПГ країни.

Згідно з галузевими правилами, голосування для працівників Gorgon і Wheatstone має завершитися не пізніше 24 серпня. Окреме голосування для працівників морської платформи Wheatstone має завершитися не пізніше 28 серпня.

Профспілки вимагають підвищення зарплат і поліпшення умов праці. Зі слів представника компанії, Chevron продовжує перемовини зі співробітниками. Після рішення, прийнятого регулятором з питань праці минулого тижня, Chevron заявила, що вживає заходів для забезпечення надійної роботи в разі будь-яких збоїв.

Woodside Energy Group, яка управляє найбільшим заводом СПГ в Австралії на північно-західному шельфі, і Chevron вели перемовини з профспілками, щоб запобігти загрозам страйків на своїх підприємствах, які разом постачають близько 10% світового ринку СПГ.

Північно-західний шельф має експортну потужність 16,9 млн метричних тонн на рік, у той час як Gorgon має річну потужність 15,6 млн тонн, а Wheatstone – 8,9 млн тонн.

Близько 99% працівників морських платформ, які постачають газ на Північно-західний шельф, уже підтримали протести, але профспілки ще не закликали до якихось дій.

Двомісячна боротьба минулого року проти Shell на її плавучій ділянці СПГ Prelude біля північно-західної Австралії коштувала компанії близько $1 млрд у вигляді втрати експорту, поки вона не досягла угоди щодо оплати.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти