У початок

Роботодавці Польщі й України об’єднують зусилля для розблокування кордону

Союз підприємців і роботодавців (ZPP) Польщі й Федерація роботодавців України (ФРУ) створили діалоговий майданчик для досягнення компромісу з розблокування польсько-українського кордону і звернулися цією ініціативою до урядів двох країн і президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Про це повідомляє «Бізнес.Цензор».

Майданчик для перемовин спрямовано на прискорення й оптимізацію діалогу і вироблення взаємоузгоджених рішень, повідомили у ФРУ.

«Ці рішення допоможуть урядам обох країн досягти взаємовигідного компромісу і розблокувати пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Як представники об’єднань роботодавців ми більше, ніж будь-хто інший, зацікавлені в пошуку конструктивного й ефективного компромісу, який би дозволив вирішити претензії з обох сторін, якнайшвидше розблокувати кордон та існуючі логістичні маршрути, відновивши нормальний рівень торгівлі між Польщею й Україною», – йдеться у спільній заяві ZPP і ФРУ.

Федерація роботодавців України також підкреслює, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Польща не тільки стала головним логістичним хабом для розподілу й сортування допомоги для України, а й посіла перше місце в рейтингу серед країн, куди було експортовано найбільше товарів з України.

Крім того, після рішення Євросоюзу надати Україні можливість вільної торгівлі з країнами ЄС загальний рівень торгівлі між Польщею й Україною продемонстрував нові рекордні показники, що позитивно вплинуло на створення нових робочих місць і розширення виробничих потужностей в обох країнах.

Із 6 листопада 2023 року на трьох прикордонних переходах між Польщею і Україною триває акція протесту польських перевізників. Через це суттєво порушено транспортування вантажів в обох напрямках.

«Кожен день блокування кордону – це нові втрати бізнесу і європейської економіки. Ситуація потребує якнайшвидшого вирішення і для цього необхідною задіяти всі можливі інструменти», – сказано в повідомленні ФРУ.

«Від блокування перевезень страждають торгові й виробничі ланцюжки між Україною і країнами ЄС, від чого несуть втрати європейські компанії, зокрема й польські, які постачають товари в Україну. Ми з нашими польськими колегами об’єднуємо зусилля для того, щоб не допустити подальшої ескалації ситуації і прискорити досягнення компромісу. За результатами наших дискусій ми незабаром представимо розроблений перелік можливих компромісних рішень для розблокування кордону. Сподіваємось на розуміння та підтримку нашої ініціативи», – зазначив гендиректор ФРУ Руслан Іллічов.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти