У початок

Ринок автогазу обіцяє повернутися з канікул пізніше

Упродовж тижня (з 27 грудня по 3 січня) середня вартість скрапленого газу за умови постачання FCA не змінилась і становить 43 170 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Новорічні свята й достатні обсяги газу в компаніях призвели до низької активності на ринку. «Продажів майже немає», – повідомив один із трейдерів на півдні. 

На аукціон Української енергетичної біржі 3 січня державні виробники виставили 5,3 тис. тонн ресурсу. Торги починався мляво, тому аби додати динаміки, виробникам довелося суттєво знижати ціни. «Ми саме на це й чекали», – не приховуючи власних планів, розповіли учасники ринку.

Торги «Укрнафти» розпочиналися з ціни на газ на рівні 40 621 грн/т, «Укргазвидобування» — 40 940 грн/т. Але під час аукціону вартість ресурсу першої компанії варіювалась у межах 38 000-40 000 грн/т, другої — 38 500-39 100 грн/т. Таким чином, вартість газу внутрішнього виробництва знову опустилася нижче від імпортного паритету.

«Трохи взяли, щоб «розбавити» дорогий імпортний. Взяли б і більше, та немає куди», – кажуть в одній із великих паливних компаній.

За даними enkorr, середня вартість імпортного газу на західному кордоні, який заїжджав минулого тижня, становить $775/т, що еквівалентно, з урахуванням нинішнього курсу валют, 41 109 грн/т.  Середня ж митна вартість імпортного ресурсу минулого тижня становила біля $800/т.

Повернення цін внутрішніх виробників за планку імпортного паритету очікувано перетягує на аукціони компанії, які мають вибір джерел постачань. «Ми перебуваємо далеко від кордону, тож у нашому разі імпорт – це занадто дорого. Тому поки що вся увага – на аукціон», – поділились у компанії зі східного регіону.

Оператори прогнозують затишшя на ринку як мінімум до наступного робочого тижня. «Починаючи з 8-10 січня, працюватимемо вже активніше», – сказали в одній із паливних компаній. Щодо ціни, то учасники ринку вважають, що в дрібному гурті вартість ресурсу навряд чи знизиться. «У більшості компаній багато імпортного ресурсу. Вони прагнутимуть утримувати ціни, щоб реалізувати його не «в нуль»», – поділився думкою один зі співрозмовників.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти