У початок

Рентабельність нафтопереробної промисловості в Азії зростає, але наближається пік

Прибуток від перетворення бареля сирої нафти на очищене паливо досяг 13-місячного показника в Азії, але є ознаки того, що зростання може почати втрачати оберти, повідомляє Reuters.

Маржа прибутку, або крек-спред для переробки бареля дубайської сирої нафти, на типовому сингапурському нафтопереробному заводі (НПЗ) у середу піднялася до $15,05, найвищого показника з 5 липня 2022 року.

Маржа зросла на вражаючі 1 758% від мінімуму 2023 року в $0,81 за барель, досягнутого 24 квітня.

Поліпшення значною мірою було зумовлене зростанням попиту на очищене паливо в Азії, коли економіка відкривається після пандемії COVID-19, причому внутрішній попит Китаю лідирує в цьому.

На збільшення маржі також вплинула здатність нафтопереробників швидко передавати вищі ціни на очищене паливо, переробляючи при цьому сиру нафту, куплену місяцями раніше, за нижчими цінами.

Проте динаміка нафтопереробки в Азії може змінитися в найближчі місяці. Економіка Китаю намагається відновити темпи зростання, оскільки низка оперативних даних показує проблеми, з якими стикаються такі ключові сектори, як будівництво й виробництво.

Інші азіатські економіки також втрачають імпульс, оскільки вищі процентні ставки знижують попит, а експортно-орієнтовані країни, такі як Південна Корея і В’єтнам, стикаються з проблемами, оскільки споживчі витрати падають як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються.

Слабше економічне зростання, ймовірно, обмежить попит на нафтопродукти, а поточні високі ціни також є стримуючим чинником для збільшення споживання.

Також цілком імовірно, що висока маржа нафтопереробки в Азії привабить нафтопереробників у Китаї й Індії максимізувати експорт таких видів палива, як бензин і дизельне пальне.

Згідно з офіційними даними, експорт продуктів нафтоперероблення з Китаю зріс на 17,7% у липні, до 5,31 млн метричних тонн, з 4,51 млн у червні і на 55,8% з 3,41 млн у липні 2022 року.

Цілком ймовірно, що посилення експорту палива з Китаю збережеться в серпні, причому аналітики Kpler вважають, що постачання бензину зростуть до 12,94 млн барелів, порівняно з 9,53 млн у липні й найвищим показником з грудня.

За даними служб відстеження, експорт дизельного пального з Індії в серпні до головного азіатського центру торгівлі паливом Сингапуру перевищить 330 тис. метричних тонн, що є найвищим показником за 19 місяців.

Від 330 тис. до 413 тис. метричних тонн дизельного пального, ймовірно, відправляться з Індії в Сингапур у серпні, показали дані відстеження руху суден Refinitiv, Vortexa і Kpler.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти