У початок

Рентабельність нафтопереробки в Азії стабілізується — Reuters

Прибуток азійських нафтопереробників, які перетворюють сиру нафту на паливо, стабілізувався на відносно слабкому рівні, але місце, де заробляються гроші, змінилося з бензину на дизельне пальне, свідчать дані Reuters.

Крек-спред, або маржа, для типового нафтопереробного заводу (НПЗ) у Сингапурі, який переробляє регіональну еталонну дубайську нафту, 26 червня становив $3,59 за барель проти $3,40 на попередньому закритті.

Крім короткого періоду слабкості наприкінці травня, коли маржа впала до мінімуму цього року в $0,90 за барель, з початку квітня крек був у досить вузькому діапазоні від $2 до $4,5.

Це приблизно половина від норми прибутку на початку року з піком 2024 року на рівні $9,91 за барель 13 лютого.

Азійські НПЗ, на які припадає близько 40% світових потужностей, опинилися в затиснутому стані між відносно високими цінами на сиру нафту, оскільки група експортерів ОПЕК+ обмежує видобуток, і зниженням цін на основні продукти перероблення, дизельне пальне й бензин, через занепокоєння попитом в основних країнах-споживачах, включаючи Китай.

Боротьба другої за величиною економіки світу за нарощування темпів зростання значною мірою позначилася на крек-спредах газойлю, сировини для дизельного й авіаційного палива.

Маржа для виробництва газойлю в Сингапурі впала до річного мінімуму в $13,81 за барель 23 травня, скоротившись удвічі порівняно з піком 2024 року в $26,93 14 лютого.

Але після травневого найнижчого рівня крек-спред дещо відновився і 26 червня становив $16,82 за барель.

Поки що занадто рано говорити, це пов’язано зі зростанням попиту в Азії, з розсіюванням нещодавнього надлишку пропозиції чи навіть із поєднанням обох чинників.

Обсяг газойлю, що постачається в Азію, схоже, зменшився в червні, при цьому LSEG Oil Research оцінює, що постачання від найбільшого експортера Індії будуть залишатися нижчими за 2 млн метричних тонн третій місяць поспіль.

Очікується, що експорт з Китаю, другого за величиною вантажовідправника в Азії, також скоротиться в червні приблизно до 850-900 тис. тонн з 1,03 млн у травні на тлі ремонту НПЗ.

Згідно з офіційними даними, запаси середніх дистилятів у Сингапурі, головному азійському центрі торгівлі паливом і нафтопереробному центрі, впали майже до чотиримісячного мінімуму в 8,86 млн барелів за тиждень до 19 червня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти