У початок

Іранські з російськими продавці нафти підвищують ціни

Продавці санкційної нафти з росії й Ірану підвищують ціни для Китаю після того, як венесуельська нафта здорожчала після призупинення санкцій США проти південноамериканського виробника, повідомили торгові джерела.

Шестимісячна відмова Вашингтона від санкцій проти Венесуели посилила конкуренцію за важку нафту виробника ОПЕК, піднявши ціни і скоротивши постачання до Китаю, який є найбільшим покупцем.

Це змусило деяких китайських незалежних нафтопереробників, відомих як «чайники», шукати наступну за найдешевшою нафтою, яка надходить із росії й Ірану, причому очікується відновлення попиту на початку 2024 року, коли Пекін випустить нові щорічні квоти на імпорт.

Це може сприяти збільшенню доходів від нафти для москви і Тегерана й зменшити вплив санкцій, запроваджених західними країнами для обмеження фінансування ядерної програми Ірану і російської війни в Україні.

«Іран і росія скористалися вдалим моментом, щоб підвищити ціни, що, безсумнівно, допоможе їм збільшити їхній дохід», — сказав трейдер із Китаю.

За два місяці знижки на венесуельську нафту, що постачається в Китай, скоротилися до $11 за барель з $20 нижче від еталонної марки ICE Brent, уповільнивши попит з боку «чайників», тоді як індійські нафтопереробники і міжнародні торгові доми, такі як Vitol, Gunvor і Trafigura, відновили закупівлі після скасування санкції.

Підвищення цін на венесуельську нафту стримало китайських покупців, які борються з низькою націнкою й обмеженими квотами на імпорт сирої нафти, підштовхнувши їх до російських з іранськими сортів.

Нафтові вантажі ESPO Blend, завантажені в січні, торгувалися на паритеті з премією 10-30 центів за барель до ICE Brent у китайських портах на основі постачання, за словами трейдерів, відновлюючись від невеликих знижок на вантажі, що завантажуються в грудні.

«Китайський попит повернувся. Вони активно просять ESPO, розглядається також Urals», — сказав один російський продавець нафти.

Високі витрати на транспортування на транстихоокеанських маршрутах також підвищили попит на ESPO, який експортується з далекосхідного російського порту «козьміно», недалеко від Китаю, сказав продавець.

Зі слів трейдерів, позитивні настрої також підвищили попит і ціни на іранську нафту. Знижки на іранську нафту різко скоротилися до $6 за барель порівняно з ICE Brent проти $13 за барель два місяці тому, кажуть вони.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти