У початок

QatarEnergy продасть свою частку в Adriatic LNG

QatarEnergy прагне продати свою частку в найбільшому в Італії імпортному терміналі СПГ, повідомили Energy Intelligence два джерела, поінформовані про продаж, незважаючи на те, що Adriatic LNG отримує рекордні обсяги через скорочення постачань російського газу в Європу.

Цей крок стався після того, як у березні мажоритарний партнер Exxon Mobil підтвердив свій намір також вийти, оскільки вважає свою частку в 70,7% непрофільним активом. Мотиви QatarEnergy розлучитися зі своїми 22%-вою часткою залишаються незрозумілими, і компанія не відповіла на запит Energy Intelligence про коментарі до часу преси.

Італійський оператор системи передачі (TSO) Snam володіє рештою 7,3% у терміналі, розташованому за 15 кілометрах від узбережжя Венето, і може скористатися своїм переважним правом придбати принаймні частину акцій QatarEnergy і Exxon. Генеральний директор Snam Стефано Веньє зацікавився.

«Ми стежимо за процесом, який щойно запустили два інших акціонери, Exxon Mobil і QatarEnergy, і ми маємо домовленості... стосовно того, як і за яких обставин ми можемо округлити нашу частку в цьому активі», — сказав він під час першого засідання компанії. 

Інші фірми також прагнуть узяти участь у перегонах, і одне джерело повідомило Energy Intelligence, що інвестиційний фонд BlackRock, німецький керуючий активами IKAV і голландський оператор сховищ VTTI претендують на частку Exxon.

Намір вийти з’являється, незважаючи на успішний рік і надійні перспективи — принаймні на середньострокову перспективу — для Adriatic LNG, оскільки Європа потребує СПГ, щоб замінити втрачені російські трубопровідні постачання газу.

Згідно з даними Kpler, торіку на термінал було імпортовано рекордні 5,94 млн тонн СПГ, оскільки обсяги різко зросли після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. Очікується, що в осяжному майбутньому використання залишатиметься високим, оскільки Італія й ширша Європа залишаються більш залежними від СПГ для задоволення попиту на газ на тлі напружених відносин із москвою.

Торік потужність Adriatic LNG з регазифікації було збільшено до 9 млрд кубічних метрів, або близько 6,5 млн тонн, що може задовольнити близько 12% річного попиту на газ в Італії. Компанія Edison забронювала 72% потужностей до 2034 року, використовуючи термінал для імпорту СПГ за своїм 25-річним контрактом із Qatargas на 4,6 млн тонн на рік.

За даними Adriatic LNG, решта 2,6 млрд кубометрів на рік потужності виділено до грудня 2028 року.

Дивлячись на майбутнє, 2 млрд кубометрів на рік було виділено з січня 2029 року до грудня 2034 року, а 0,9 млрд кубометрів потужності було зарезервовано з січня 2035 року по грудень 2042 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти