У початок

П'ять замість дванадцяти: УЗ недорахувалася постачальників масел

Також є російською мовою

П'ять компаній подали документи для участі в тендері АТ «Укрзалізниця» на укладення рамкових контрактів на постачання 5 тис. т моторних масел М-14В2 до кінця 2020 р., свідчать дані системи ProZorro.

Зокрема, заявки подали «Корнет Холдинг», «КСМ-Трейд», «Торум», «Міро» та «Араз Оіл».

На участь у другому тендері на закупівлю 1,5 тис. т масел М14-Г2ЦС заявилися всі вищевказані компанії за винятком «Араз Оіл».

Попередню ціну на масла М-14В2 встановлено на рівні 22 770,75 грн/т, на ресурс М14-Г2ЦС – 23 816 грн/т.

На етапі оголошення «рамок» «Укрзалізниця» заявляла, що планує укласти рамкові угоди «з широким колом постачальників масел» – до 12 компаній.

На відмову постачальників від участі в конкурсі, ймовірно, вплинули дискримінаційні умови допуску. Як повідомлялося раніше, на тендери «Укрзалізниці» допускається дві категорії постачальників: або ті, які мають досвід постачання цієї продукції в 2015-2017 роках, або ті, які пройшли дорогу й тривалу процедуру допуску застосування масел, спеціально розроблену «Укрзалізницею» (вимоги СТП-Н 04-009: 2017).

На думку ТОВ «Євро Ойл Продакшн» (афільоване з «Корнет Холдинг»), така сертифікація створює нерівні умови, оскільки постачальники масел у 2015-2017 роках не повинні були проходити цю процедуру, яка вимагає значних витрат. На сьогодні її пройшли тільки «Євро Ойл Продакш» і ТОВ «Hill Corporation». Для створення справедливого конкурентного середовища «Євро Ойл Продакшн» пропонувала зобов'язати всіх претендентів пройти або хоча б розпочати процедуру допуску. Однак Антимонопольний комітет відмовив компанії у відповідній скарзі.

АТ «Укрзалізниця» – найбільший споживач мастильних матеріалів в Україні, закуповує щорічно десятки позицій загальним тоннажем близько 15 тис. т. У 2019 році сума витрат на дану номенклатуру склала понад 560 млн грн.

Рамкові тендери на закупівлю масел уперше було оголошено влітку 2020 р.. Процедура цих конкурсів наступна: після надходження заявок УЗ проведе їх кваліфікацію на відповідність тендерним умовам. Надалі з цими компаніями буде укладено рамкові угоди. Між постачальниками, з якими було підписано контракти, періодично будуть проводитися конкурси цінових пропозицій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти