У початок

Проблему гарантування ризиків перевізникам пального будемо розв’язувати найближчим часом – Найєм

Зважаючи на гостроту проблеми забезпечення України пальним, питання гарантування ризиків європейським перевізникам, потенціал яких досі не використовується, вирішуватиметься найближчим часом.

Про це під час онлайн-спілкування з представниками ринку, організованого Консалтинговою групою «А-95», сказав заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Як було зазначено під час спілкування, наразі система гарантування ризиків таких перевезень фактично не працює з причини того, що страхові компанії, зважаючи на воєнні дії в країні, не беруться страхувати такі перевезення. Причому довезти пальне у Київ чи Дніпро – це «одна історія», трохи далі – зовсім інша, тож компанії, які страхуватимуть таких перевізників, опиняться у різних умовах.

«Ми у міністерстві щодо страхування ризиків говорили про те, щоб виходити на уряд і проводити таку саму процедуру, як ми проводили її для авіаринку, коли широкомасштабна війна тільки починалась. Потім ми робили це для контейнерів. Йдеться про те, щоб держава забезпечила додаткові гарантії страховим компаніям, які страхують ризики для українських ринків, і в разі з перевізниками, які везтимуть пальне в Україну», – пояснює Мустафа Найєм.

З його слів, на цю мить розв’язати зазначену проблему вкрай непросто, оскільки, «на відміну від авіаційного ринку, ринку контейнерів і залізничного ринку, операторів дуже багато, всі страхуються у різних країнах і в різних компаніях».

Головне питання, на яке потрібна відповідь, – як саме зараз зробити гарантування? Найєм вважає, що можливо, наразі треба визначити конкретні страхові компанії, з якими буде певна домовленість на рівні держави і які страхуватимуть цю групу ризиків.

«Ми зараз із цим визначаємось. Причому питання навіть не в тому, що держава буде гарантувати ці ризики, а в тому, що не всі страхові компанії готові покривати ці ризики навіть за умов наявності державних гарантій – каже він, додаючи, що працюють над цим із Мінфіном, оскільки «йдеться про державні кошти».

«Сподіваюся, що рішення найближчим часом буде знайдено», – підсумував заступник міністра інфраструктури.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти