У початок

Припинення постачання нафти іракськими курдами призупиняє виплату трейдерам боргу

Призупинення експорту нафти з Курдистану призупинило погашення 6 мільярдів доларів напівавтономним іракським регіоном трейдерам енергоресурсів, включаючи Vitol і Petraco, за рахунок вантажів нафти, повідомили агентству Reuters торгові джерела.

Близько 450 тис. барелів на день (б/д) експорту нафти з іракського Курдистану до турецького середземноморського порту «Джейхан» було призупинено в суботу після того, як Ірак виграв арбітраж, у якому він заявив, що Туреччина порушила угоду, дозволивши Курдистану експортувати нафту без згоди Багдада.

Призупинення означає, що Курдистан не може погасити борги за допомогою постачань сирої нафти, а альтернативні схеми не було впроваджено.

Згідно з трьома трейдерськими джерелами, провідному світовому трейдеру Vitol і меншому конкуренту Petraco курди винні близько $750-800 млн кожному, а загальна заборгованість Курдистану перед трейдерами, які передоплатили нафту до призупинення, становить близько $6 млрд. 

Призупинення призвело до зростання цін на нафту, оскільки курдський експорт становить приблизно 0,5% світових постачань нафти і є важливим джерелом сирої нафти для нафтопереробників у Середземномор’ї. Цього тижня деякі нафтові компанії почали припиняти виробництво в Курдистані.

За останнє десятиліття Курдистану вдалося збільшити експорт нафти незалежно від Багдада, оскільки торгові фірми надавали регіону мільярди доларів позик в обмін на вантажі сирої сировини, а регіон побудував новий трубопровід до Туреччини.

Курдистан провів референдум про незалежність 2017 року, але втручання Сполучених Штатів та Ірану означало, що він не призвів до повного відходу від Багдада.

Юридичний радник Міністерства нафти Іраку, знайомий з дискусіями з Курдистаном, сказав, що Багдад хоче здійснювати експорт нафти через свою державну маркетингову фірму SOMO і хоче, щоб доходи від продажу нафти перераховувалися на незалежний банківський рахунок.

Рахунок буде контролюватись як курдським урядом, так і Багдадом, і використовуватиметься для кількох цілей, включаючи погашення боргу, сказав радник, посилаючись на попередні пропозиції.

«Ми (центральний уряд у Багдаді) не сплачуємо боргів у мільярди доларів за транзакції, про які ми не знаємо чи не залучені до них», — сказав радник.

Інший чиновник Міністерства нафти Іраку заявив, що поки не досягнуто прогресу в питанні боргу.

Ірак, другий за величиною виробник ОПЕК, експортує левову частку своєї нафти з портів на півдні країни на Близькому Сході.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти