У початок

Прибуток італійської Eni за III квартал перевищив прогнози аналітиків

Італійська енергетична компанія Eni збільшить програму викупу акцій на 25%, до 2 млрд євро ($2,2 млрд), перевершивши прогнозований прибуток у ІІІ кварталі, повідомляє Reuters. Скоригований чистий прибуток компанії становив 1,27 млрд євро, що перевищує прогнозовані аналітиками 1,08 млрд євро, але нижче від торішнього показника в 1,82 млрд євро.

У липні державна Eni повідомила, що збільшить програму викупу, якщо макроекономічна ситуація покращиться. Попри очікування зниження цін на нафту, компанія планує збільшити винагороду для інвесторів завдяки прогресу у скороченні витрат і контролі над боргом.

Аналітики попереджають, що зниження цін на нафту після кількох років високих прибутків може спонукати великі енергетичні компанії взяти позики для збереження виплат акціонерам або скоротити викуп акцій.

24 жовтня Eni оголосила про продаж 25% свого біопаливного бізнесу Enilive американському фонду KKR за 2,9 млрд євро, підтримуючи стратегію фінансування енергетичного переходу шляхом виділення зростаючих бізнесів.

Аналітики Citi вказали, що основний приріст прибутку за квартал пов’язаний із сильними показниками газової торгівлі, поліпшенням переробної діяльності й зниженням податків на видобуток. Підрозділ газу й СПГ показав скоригований операційний прибуток обсягом 250 млн євро.

Хімічний бізнес Eni залишається збитковим, і компанія планує інвестувати 2 млрд євро протягом наступних п’яти років для його модернізації й декарбонізації.

Eni очікує, що цього року ціна на Brent впаде у середньому до $83 за барель (попередня оцінка – $86). Це призвело до зниження прогнозів річного грошового потоку від операцій і операційного прибутку. Базовий грошовий потік від операцій (CFFO) у ІІІ кварталі становив 2,9 млрд євро, що відповідає консенсусу аналітиків.

Коефіцієнт левериджу компанії, що відображає співвідношення боргу до власного капіталу, залишився стабільним на рівні 22% порівняно з ІІ кварталом. Очікується, що він знизиться до нижньої межі діапазону 15-20%.

Компанія повідомила, що її чотирирічний план утилізації активів йде швидше від запланованого з перспективою отримання майже всіх із 8 млрд євро чистих надходжень. Eni також натякнула на можливість продажу частки у нещодавно відкритому родовищі, не надаючи деталей.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти